Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος
ΟΔήμος Λάρισας και η Ισραηλιτική Κοινότητα, σε ανάμνηση και σε απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των 235 Εβραίων δημοτών της πόλης, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ανήγειραν και αφιέρωσαν το 1987 το πρώτο στην Ελλάδα Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Το μνημείο είναι έργο του γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά και ανεγέρθηκε σε πλατεία δίπλα στη Συναγωγή, που δημιουργήθηκε από ρυμοτόμηση εβραϊκών ιδιοκτησιών, γι αυτό και ο Δήμος της έδωσε το όνομα «Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής». Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 5 Απριλίου 1987 από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Κουλουμπή, τον Δήμαρχο Λαρισαίων Αριστείδη Λαμπρούλη και τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Ιωσήφ Λόβιγγερ, σε μια εξαιρετικά συγκινησιακή τελετή με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων και πλήθος κόσμου.
Μνημείο Άννας Φρανκ
ΟΔήμος Λάρισας αφιέρωσε στη μνήμη του Ολοκαυτώματος ακόμα μια πλατεία της πόλης, που βρίσκεται δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο, δίνοντάς της το όνομα «Πλατεία Άννας Φρανκ». Σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανήγειρε εκεί μια αναθηματική στήλη, έργο του γλύπτη Κώστα Νταή, στη μνήμη της τραγικής Εβραιοπούλας, στο πρόσωπο της οποίας μνημονεύονται τα 1.500.000 παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Τα αποκαλυπτήρια της στήλης έγιναν στις 31 Οκτωβρίου 1999, παρουσία των Πρέσβεων Ισραήλ και Ολλανδίας, του Προέδρου του ΚΙΣΕ, Αρχών του τόπου και πολλών συμπολιτών. Είχε προηγηθεί ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, με κύριο ομιλητή τον Λαρισαίο συγγραφέα και εμπνευστή της ονοματοδοσίας της πλατείας, Βαγγέλη Κολώνα, ενώ στο φουαγιέ είχε στηθεί έκθεση φωτογραφίας για την Άννα Φρανκ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας.
Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων πεσόντων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
ΗΕβραϊκή Κοινότητα, εκπληρώνοντας το χρέος της προς τους Λαρισαίους Εβραίους που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ανήγειρε στη μνήμη τους μία αναθηματική πλάκα, έργο και αυτή του γλύπτη Κώστα Νταή, στην αυλή της Συναγωγής. Τα αποκαλυπτήριά της έγιναν το 2003 από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ