ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 27-28/1/2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 27-28/1/2022

 

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 – Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής.

Σεμνή και ουσιαστική η τελετή που οργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.  Παρόντες ο Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος, ο Ραβίνος Λάρισας Ηλίας Σαμπετάι, ο Καθολικός Ιερέας Λάρισας Κρίστιαν Βέρες, ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Ηλίας Καμπελής, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η Πρόξενος της Γερμανίας Σιβυλλα Μπέντικ, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και Εβραϊκών Οργανισμών και Κοινοτήτων, μέλη και φίλοι της Κοινότητας.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Αλίνα Μωυσή, άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραβίνο Λάρισας κ. Σαμπετάι, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα ως «την πιο μαύρη σελίδα του 20ου αιώνα, του πολιτισμού και της προόδου, που όμως πολλοί δεν μπορούν ακόμα να κοιτάξουν κατάματα» «Τιμούμε» τόνισε «τη μνήμη των ηρωικών θυμάτων. Η μνήμη τους είναι φροντιστήριο πληροφόρησης για τη νεότερη γενιά, για τα δεινά του φυλετικού μίσους»

Αμέσως μετά, τα παιδιά της Κοινότητας, μαζί με τη δασκάλα τους Σέλλη Φελλούς, σοβαρά και σιωπηλά, παρά τη μικρή τους ηλικία, σαν να αντιλαμβάνονται από τώρα το χρέος της μνήμης που τους αναλογεί, άναψαν 6 κεριά στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων αθώων νεκρών του Ολοκαυτώματος σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρισταμένους.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε με την ανάγνωση του ποιήματος του Πάουλ Τσέλαν «Η Φούγκα του Θανάτου». Η σπαρακτική του απόδοση από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, με συνοδεία βιολιού από τον Βαγγέλη Ιγγλέζο, έκανε αυτό που μόνο η τέχνη μπορεί: μετουσίωσε την ιστορία σε βίωμα…

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή, για μνήμη και περισυλλογή και με ένα ηχηρό ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ…

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΙΚΛ www.jcl.gr. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα τοπικά ΜΜΕ κάλυψαν την επέτειο με πλήθος ρεπορτάζ και αφιερωμάτων ενώ οι βουλευτές και οι επικεφαλής της αυτοδιοίκησης δημοσίευσαν επίκαιρα μηνύματα.

 

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 – Πλατεία Άννας Φρανκ

Τα παιδιά ηλικίας Δημοτικού της Κοινότητάς μας, μαζί με την δασκάλα τους Σέλλη Φελλούς, τους γονείς τους και μέλη του Συμβουλίου, δεν παρέλειψαν την καθιερωμένη επίσκεψη – φόρο τιμής στην Πλατεία Άννας Φρανκ. Εκεί, διαβάστηκε ένα πολύ όμορφο κείμενο για την τραγική εβραιοπούλα και κατατέθηκε στεφάνι στην αναθηματική στήλη, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Στη συνέχεια, τα παιδιά άφησαν από ένα λουλούδι στη μνήμη της Άννας Φρανκ κι έδωσαν, κάθε παιδί ξεχωριστά, από μια υπόσχεση: «Ποτέ Ξανά!», «Δεν θα ξεχάσουμε Ποτέ!», «Είμαστε όλοι διαφορετικοί, κι όμως είμαστε όλοι ΊΣΟΙ!»… Τα παιδιά για άλλη μια φορά μας συγκίνησαν και απέδειξαν πως είναι η ελπίδα μας για το μέλλον!

 

Μαθητικές εκδηλώσεις και δράσεις

Λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη στη Λάρισα κεντρική εκδήλωση απευθυνόμενη σε μαθητές. Πολλά όμως ήταν τα σχολεία του Νομού που υλοποίησαν εξαιρετικά αφιερώματα στο Ολοκαύτωμα, καθώς η μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας στα χέρια άξιων εκπαιδευτικών μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για την καταπολέμηση του φυλετισμού, της βίας, του στιγματισμού και των διακρίσεων. Σε κάποια από τα σχολικά αφιερώματα συμμετείχε διαδικτυακά, ως προσκεκλημένη η Γεν.Γραμματέας της Κοινότητάς μας, συγγραφέας και απόγονος ομήρου, Μπέττυ Μαγρίζου μεταφέροντας στα παιδιά τα προσωπικά και οικογενειακά της βιώματα.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Κοινότητα και την Περιφέρεια, προκήρυξε διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με θέμα «Τα κρυμμένα παιδιά. Ιστορίες ανθρωπισμού στη φρίκη του Ολοκαυτώματος». Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία, είναι οι μαθητές/τριες, να αντλήσουν έμπνευση από καταγεγραμμένες ιστορίες παιδιών εβραϊκών οικογενειών, που διασώθηκαν χάρη στη βοήθεια απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας και να φιλοτεχνήσουν έργα ζωγραφικής, που κρατούν ζωντανά στη μνήμη όλων, τόσο την οδύνη και τον αποτροπιασμό για τον μαζικό διωγμό και την εξόντωση ενός λαού, όσο και την προσφορά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 4 Φεβρουαρίου και οι μαθητές, που τα έργα τους θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή ως τα καλύτερα, θα λάβουν ως έπαθλα ένα ποδήλατο (Α΄βραβείο) και δύο τάμπλετ (Β΄& Γ΄βραβεία)

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ