Διαγωνισμός ζωγραφικής για το Ολοκαύτωμα

Διαγωνισμός ζωγραφικής για το Ολοκαύτωμα

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΞΕΚΙΝΑ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Τα κρυμμένα παιδιά. Ιστορίες ανθρωπισμού στη φρίκη του Ολοκαυτώματος» διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου 2022, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Το θέμα του διαγωνισμού ζωγραφικής «Τα κρυμμένα παιδιά. Ιστορίες ανθρωπισμού στη φρίκη του Ολοκαυτώματος» αντλείται από το Πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», όπου η αναφορά στα τραγικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος και της συστηματικής μαζικής εξόντωσης της εβραϊκής κοινότητας εστιάζεται σε καταγεγραμμένες ιστορίες παιδιών εβραϊκών οικογενειών, που διασώθηκαν και επιβίωσαν χάρη στη βοήθεια, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας, προς τους διωκόμενους Εβραίους συνανθρώπους τους.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι μαθητές/-τριες, μέσα από μια αναδρομή σε ιστορίες εβραϊκών οικογενειών και των παιδιών τους, που κάποιες εξ αυτών διαδραματίστηκαν και στην περιοχή της Λάρισας, να αντλήσουν έμπνευση και να φιλοτεχνήσουν έργα ζωγραφικής που κρατούν ζωντανά στη μνήμη όλων, τόσο την οδύνη και τον αποτροπιασμό για τον μαζικό διωγμό και την εξόντωση ενός λαού, όσο και την προσφορά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.
Το Ολοκαύτωμα μπορεί να αποτελέσει για τους εκπαιδευτικούς, ένα άριστο παράδειγμα στο πλαίσιο καταπολέμησης του φυλετισμού, της βίας, του στιγματισμού, της διακρίσεως και υποτιμήσεως ενός άλλου λαού ή μιας κοινωνικής ομάδας. Μέσα από το θέμα του διαγωνισμού οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά. Από την ιστορική μνήμη μπορούν να αντιληφθούν ότι και η καλή και η κακή επιλογή ιστορικά συνυπάρχουν. Η επιλογή του σεβασμού στην ταυτότητα του Άλλου, της ανοχής στην ιδιαιτερότητά του και της αλληλεγγύης -ως πανανθρώπινες αξίες- πρέπει να αποτελούν ατομική ευθύνη, χρέος και ηθικό καθήκον του κάθε ενεργού πολίτη, έτσι ώστε να μην επιτραπεί να ξανασυμβεί τέτοια εξαθλίωση του ανθρώπου, με νέα θύματα και διαφορετικούς θύτες.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Συγκεκριμένα σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, Γενικής, Επαγγελματικής και Ειδικής Εκπαίδευσης.
Η έναρξη του διαγωνισμού θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.
Τα έργα των μαθητών/-τριών θα αξιολογηθούν από την παρακάτω άμισθη Επιτροπή Αξιολόγησης που ορίζεται από τη Δ.Δ.Ε. Λάρισας.
-Λάσκαρης Αστέριος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών.
– Πέρκας Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών.
– Σταυροθεοδώρου Αικατερίνη, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών.
– Ραχούτη Σταυρούλα, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών.
Τα βραβεία που θα δοθούν στους μαθητές/-τριες των τριών διακριθέντων έργων θα συνοδεύονται από τα παρακάτω δώρα:
1ο βραβείο: ένα ποδήλατο.
2ο βραβείο: ένα τάμπλετ.
3ο βραβείο: ένα τάμπλετ.

 

Πηγή: eleftheria.gr

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ