ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Ισραήλ επιλέχθηκε από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) ως η τιμώμενη χώρα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, της διαμόρφωσης του προγράμματος όσο και στο περίγραμμα των πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και των εκδηλώσεων που αντιπροσωπεύουν το πολιτισμικό προφίλ της χώρας της Μέσης Ανατολής, αντιπροσωπεία του οργανισμού επισκέφθηκε τις Ισραηλιτικές Κοινότητες Θεσσαλονίκης και Λάρισας, αντίστοιχα.
Και οι δύο συναντήσεις κινήθηκαν σε άριστο πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας και καλής διάθεσης, με κατευθυντήρια αναφορά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, αλλά και την ακόμα περαιτέρω διεύρυνση της πολυποίκιλης συνύπαρξης, Ελλάδας και Ισραήλ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η πολυθεματική συνεργασία του ΟΡ.ΦΕ.Ο. με το Ισραήλ υποστηρίζεται και έχει τη συγκατάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα του Υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, με αρμοδιότητα και στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς και του πρέσβη και προϊσταμένου της διεύθυνσης μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων του ΥΠ.ΕΞ., Μιχαήλ-Ευστράτιου Δαρατζίκη.
Βέβαια το όλο εγχείρημα στηρίζει ως αρωγός και συμπαραστάτης και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και προσωπικά η πρέσβειρα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Διοίκηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας στην αντιπροσωπεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της κοινότητας.
Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο Νίκος Πασχαλούδης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής κοινότητας Μωρίς Μαγρίζο, τον αντιπρόεδρο Ηλία Καμπελή, την γενική γραμματέα Μπέττυ Μαγρίζου , τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης Μωυσή Μανουάχ και την διευθύντρια Αλίνα Μωυσή , για τον σκοπό της επίσκεψης . Αφού αναφέρθηκε στην μακροχρόνια πορεία στον πολιτισμό του Φεστιβάλ Ολύμπου και τις σχέσεις του με τους κατοίκους του Νομού Λάρισας γνωστοποίησε ότι η επιλογή του Ισραήλ ως η φετινή τιμώμενη χώρα συναποφασίστηκε τόσο από τον ΟΡ.ΦΕ.Ο, όσο και από την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, το Επιμελητήριο του νομού, καθώς και την σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πιερίας.
Στη συνέχεια υπεύθυνη δημοσίων-διεθνών σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο, Χάιδω Παπαχατζή γνωστοποίησε για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν με την πρεσβεία του Ισραήλ σχετικές με τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα συμπεριληφθούν στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και στον προγραμματισμό της επίσημης τελετής έναρξης του φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γιώργος Χανδόλιας, αφού αναφέρθηκε στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συμφωνήθηκαν με την πρεσβεία του Ισραήλ καθώς και με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης , παρουσίασε το σύνολο του καλλιτεχνικού προγράμματος του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Τις θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Λάρισας Μωρίς Μαγρίζος για την πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη των εκπροσώπων του ΟΡ.ΦΕ.Ο , αναφέρθηκε στην μακροχρόνια παρουσία των Ισραηλιτών στην περιοχή Λάρισας ,σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα .Η κοινότητα συμμετέχει ενεργά στην οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λάρισας.
Ο αντιπρόεδρος Ηλίας Καμπελής επισήμανε ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι γνωστό για την ποιότητα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ότι ο ίδιος είναι τακτικός επισκέπτης καθώς και πολλά μέλη της κοινότητας.
Η γενική γραμματέας και λογοτέχνιδα Μπέττυ Μαγρίζου διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την καλλιτεχνική παρουσία της κοινότητας στο φετινό φεστιβάλ.
Τις θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Νίκος Πασχαλούδης προς την διοίκηση της Ισραηλιτικής κοινότητας για την εποικοδομητική συνεργασία , ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχει σχεδιασμός για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος στην Λάρισα το δεύτερο δεκαήμερο Ιουνίου στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου . Για την παρουσίαση έχει ενημερωθεί η διευθύντρια του Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη και ζήτησε από την διευθύντρια της κοινότητας Αλίνα Μωυσή να οριστικοποιήσει την ημερομηνία.
Στο τέλος οι δύο πλευρές αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Οι Λαρισαίοι πρόσφεραν αντίγραφο από κιονίσκο γκριζωτού μαρμάρου από το διαχρονικό μουσείο Λάρισας με την επιγραφή Αλεξάνδρου σχολαστικού προστάτου με το εβραϊκό σύμβολο της μενορά (επτάφωτη λυχνία), προσέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, ενώ από την αντιπροσωπεία των επισκεπτών, τα λευκώματα των σαράντα χρόνων Φεστιβάλ Ολύμπου και το αντίστοιχο από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο.

Πηγή ΟΡ.ΦΕ.Ο

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ