ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ, ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ, ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Λάρισα 25.1.2018

Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι και φέτος στη Λάρισα, στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, για να αποτίσουμε όλοι μαζί την οφειλόμενη τιμή στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Βρίσκομαι σε μία περιοχή και μια πόλη όπου οι ομόθρησκοί μου έζησαν πάντα με τους συντοπίτες τους σε κλίμα αδελφοσύνης και προσπάθειας για το κοινό καλό. Σε μία πόλη όπου δεν υπήρξε διαχωρισμός σε θέματα θρησκευτικών, εθνικών ή φυλετικών διαφορών.

Αγαπητοί μου,

Οι λαοί και οι κοινωνίες στηρίζονται στα επιτεύγματα και στα διδάγματα του ιστορικού τους παρελθόντος για να δημιουργούν το παρόν και μέλλον τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι αναγκαίο να γνωρίσουμε την ιστορία, να την εξετάσουμε και να την κατανοήσουμε, ώστε τα μηνύματά της να τα κάνουμε οδηγό μας και τρόπο ζωής, και να μην τα αφήσουμε να παραμείνουν μόνο λόγια…

Όταν, λοιπόν, αναφερόμαστε στη Ναζιστική Κατοχή και το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης μιλάμε για ένα άριστα καταστρωμένο έγκλημα γενοκτονίας.

«Τελική λύση», δηλαδή ολοκληρωτική εξολόθρευση, ονόμασαν οι Ναζί τη συστηματική προσπάθεια -σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη- να εξοντώσουν τους Εβραίους, απλά και μόνον επειδή ήταν Εβραίοι. «Τελική λύση» σήμαινε σχεδιασμός για να μη μείνει ούτε ένας Εβραίος επί της γης!  Για αυτή του την ιδιαιτερότητα, το Ολοκαύτωμα έχει παγκόσμια διακηρυχθεί ως μοναδικό έγκλημα γενοκτονίας στην ιστορία της κοινωνίας των ανθρώπων, η οποία -στο διάβα των αιώνων- βαρύνεται με πολλά εγκλήματα…

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, η Ευρώπη διανύει και πάλι μία από τις δυσκολότερες περιόδους της, λόγω της εξάπλωσης του φανατισμού, του φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας, της αύξησης των αντισημιτικών επεισοδίων, και της ανόδου νεοναζιστικών κομμάτων.  Οι πρόσφατες εξελίξεις μάς προβληματίζουν και πρέπει να μας κάνουν να αναλογιστούμε το πού μπορεί να οδηγήσει η παραγνώριση των σοβαρότατων κινδύνων που δημιουργούνται από την επικράτηση των ακραίων ιδεολογιών και του ρατσισμού.  

Έχουν, όμως, γίνει βήματα -με έργα κι όχι λόγια- για να αντιπαλέψουμε τις απειλές;

Ναι! Πιστεύω ότι οι σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια [έστω με καθυστέρηση], με στόχο τη Γνώση, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, είναι πηγή πίστης και ενθάρρυνσης για το μέλλον, ενώ έχουν καθοριστικά συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων. Σε αυτό το σημείο, ιδιαίτερα θέλω να τονίσω το υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη -μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση αναφέρω το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα, που δίνει το πράσινο φως στην υλοποίηση το έργου, αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, τον οποίο θα έχω να τιμή να συνοδεύσω στον χώρο του Μουσείου μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη.  

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερόμουν ειδικά  στη Λάρισα, τα προγράμματα που προωθεί η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τη συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας… Οι μαθητές των Σχολείων της Λάρισας αύριο θα δώσουν το παρόν στην Πλατεία Αννας Φρανκ με εργασίες τους για τις εμπειρίες νέων εβραίων της Κατοχής από τον διωγμό, την αντίσταση και τα στρατόπεδα εξόντωσης. Η συμμετοχή των μαθητών αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό.

Όλα αυτά, -δράσεις που πρέπει να εντατικοποιούνται και να ανανεώνονται συνεχώς- είναι η ελπίδα μας για ένα μέλλον με λιγότερη αδιαφορία για τον «Άλλο» και περισσότερο σεβασμό στον Άνθρωπο και τα δικαιώματά του.

Σας ευχαριστώ.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ