ΟΜΙΛΙΑ ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΚΛ, κ.ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ τ.ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ, κ. ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

Λάρισα, Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Σοφολογιότατε,
κ. Πρόεδρε του ΚΙΣ,
αξιότιμε κ. Κωνσταντίνη,
κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι Εβραϊκών Κοινοτήτων και οργανισμών,
κυρίες και κύριοι, αγαπητά μας παιδιά,

Καταρχάς σας εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου Χαγκ Σαμέαχ! Χρόνια πολλά στην αιώνια εβραϊκή πατρίδα, το Ισραήλ!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κοινότητά μας επιλέγει να συνδυάσει την Επέτειο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ με την απόδοση τιμής σε έναν σημαντικό άνθρωπο. Κι αυτό έχει τον συμβολισμό του:
Ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Εβραϊσμό της Διασποράς υπάρχει μια σχέση ζωτική, ουσιαστική, μια σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεγγύης. Για εμάς, τους Εβραίους της διασποράς, το Ισραήλ είναι πηγή υπερηφάνειας και ασφάλειας και ο δεσμός μας μαζί του προσδιορίζει την ταυτότητά μας. Μια ταυτότητα που διαφυλάττουμε συνειδητά, διατηρώντας τις Κοινότητές μας δυνατές και ενωμένες, μαχητικές και υπολογίσιμες οντότητες στους τόπους όπου ζούμε.
Και ο Μωυσής Κωνσταντίνης έκανε ακριβώς αυτό, και γι αυτό τον τιμούμε σήμερα : αφιερώθηκε ολόψυχα στο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει περισσότερο τον Ελληνικό Εβραϊσμό.

Ακούσαμε από τον Πρόεδρο Σαλτιέλ και παρακολουθήσαμε στο βίντεο την πορεία και τα επιτεύγματα του Μ. Κωνσταντίνη καθώς και τους τόσο επαινετικούς χαρακτηρισμούς των ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του.
Θα αναρωτιέστε λοιπόν: Τι μένει να πούμε γι αυτόν που να μην έχει ήδη ειπωθεί;
Κι όμως μένει κάτι κι αυτό είναι η ιδιαίτερη σχέση του με την Κοινότητά μας, η αγάπη και η στήριξη με την οποία μας περιέβαλε όλα τα χρόνια που ήταν στο συμβούλιο του ΚΙΣ. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι πρέπει να μας είχε… μεγάλη αδυναμία και αντιμετώπιζε πάντα τα προβλήματα και τις ανάγκες μας με «πατρική» κατανόηση!

Καταρχάς ο Μωυσής Κωνσταντίνης, ως Πρόεδρος του ΚΙΣ, καθιέρωσε την εκπροσώπηση όλων των επαρχιακών κοινοτήτων στο συμβούλιο του ΚΙΣ. Έτσι ο ρόλος της Κοινότητάς μας σ’ αυτό ισχυροποιήθηκε και, παρά τον μικρό αριθμό των μελών μας, νιώσαμε ότι έχουμε λόγο ισότιμο και ισάξιο με των μεγαλύτερων κοινοτήτων. Πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν πως, όταν ο Μάκης Κωνσταντίνης ήταν ακόμα Γενικός Γραμματέας του ΚΙΣ, συνέβαλε ουσιαστικά στο να αγοραστεί από το ΚΙΣ κι έπειτα να παραχωρηθεί στην Κοινότητά μας ως δωρεά, το διπλανό στη Συναγωγή οικόπεδο. Στη συνέχεια βοήθησε να μας εγκριθεί δάνειο και έτσι η Κοινότητά μας κατάφερε να ανεγείρει ένα σύγχρονο κτίριο και να αποκτήσει επιτέλους έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο γραφείων καθώς και ένα σοβαρό εισόδημα από την ενοικίαση των υπολοίπων ορόφων. Όταν αργότερα ο Μάκης Κωνσταντίνης ανέλαβε την Προεδρία του ΚΙΣ, κατανοώντας τη δυσκολία μας να ανταποκριθούμε στην αποπληρωμή του
δανείου, συμφώνησε να το διαγράψει, απαλλάσσοντας έτσι την Κοινότητά μας από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος και επιτρέποντάς της να χρησιμοποιήσει τα έσοδά της για δημιουργικούς σκοπούς.

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε επίσης η βοήθειά του στη διατήρηση του σχολείου μας, ως το μοναδικό δημόσιο εβραϊκό σχολείο της Ελλάδας, παρόλο τον μικρό αριθμό των μαθητών του, εξαιτίας του οποίου, πολλές φορές το Δημόσιο θέλησε να το κλείσει. Ο Μ. Κωνσταντίνης, αντιλαμβανόμενος την ζωτική σημασία αυτού του σχολείου για την ίδια την ύπαρξη της Κοινότητάς μας και αξιοποιώντας τις υψηλές γνωριμίες του στο Υπουργείο Παιδείας, κατόρθωσε να διατηρήσει το σχολείο μας ανοιχτό. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε πως, χάρη σ’ αυτόν, η παροχή ποιοτικής γενικής και εβραϊκής εκπαίδευσης των παιδιών μας παρατάθηκε κατά μια 20ετία.

Και βέβαια δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι δεν έλειψε ποτέ από καμία μεγάλη εκδήλωση στη Λάρισα και δεν λυπήθηκε τον κόπο να έρχεται να μας ενημερώνει από κοντά για σημαντικά θέματα, όπως έκανε, για παράδειγμα, με την υπόθεση Πλεύρη.
Γι αυτό και όλα τα μέλη της Κοινότητάς μας τον γνωρίζουν και τον περιβάλουν με εκτίμηση, που αποδεικνύεται από τη σημερινή τους προσέλευση. Τέλος, επιτρέψτε μου και μια προσωπική χροιά στην τοποθέτησή μου, καθώς ο Μάκης Κωνσταντίνης είναι για μένα φίλος καλός από παλιά και
συνοδοιπόρος σε πολλών ετών κοινές προσπάθειες για το καλό του εβραϊσμού.

Στα τελευταία χρόνια της θητείας του ως Προέδρου του ΚΙΣ, είχα τη χαρά να είμαι ο Αντιπρόεδρος, οπότε η συνεργασία μας ήταν στενή και καθημερινή και ποτέ δεν προέκυψε ανάμεσά μας η παραμικρή αντιδικία. Στα χρόνια αυτά ο Μάκης έγινε για μένα ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον ηγετικό του ρόλο, σε καλές αλλά – κυρίως – σε δύσκολες στιγμές.
Έμαθα πολλά από αυτόν και θαύμασα την προσήλωσή του στις προτεραιότητες που είχε θέσει για το κεντρικό όργανο του ελληνικού εβραϊσμού, τις οποίες υπηρέτησε αδιαπραγμάτευτα. Και αυτές ήταν η
εξωστρέφεια, η προαγωγή των δημοσίων σχέσεων και των εκπαιδευτικών δράσεων, η ανάδειξη της ιστορίας των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων και η ισχυροποίηση του ΚΙΣ, ώστε να στέκεται ως ισότιμος και υπολογίσιμος εταίρος ανάμεσα στους διεθνείς εβραϊκούς οργανισμούς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει βέβαια να παρατηρήσουμε πως όλη αυτή η πολυετής, θαυμαστή δραστηριότητα δεν έγινε από κάποιον άνθρωπο που δεν είχε άλλο ενδιαφέρον στη ζωή του παρά μόνο τον εβραϊσμό. Έγινε από κάποιον που είχε συγχρόνως λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία,
συμμετοχή σε Ιδρύματα και Επιτροπές, παράλληλα ενδιαφέροντα για τα οποία διακρίθηκε, αξιόλογο συγγραφικό έργο και βέβαια …οικογένεια!

Από κάποιον που, εκτός από την προσωπική του εξέλιξη, ΕΠΕΛΕΞΕ να προσφέρει εθελοντικά ΚΑΙ για το καλό των πολλών! Με αυτή την έννοια ο Μάκης Κωνσταντίνης δεν είναι μόνο ένας άξιος άνθρωπος που τιμούμε σήμερα για το έργο του. Είναι ένας ΔΑΣΚΑΛΟΣ, που με το παράδειγμα της ζωής του, κάνει την προσφορά να μοιάζει εύκολη και εφαρμόσιμη, αφαιρώντας από όλους εμάς το δικαίωμα να επικαλούμαστε κάθε είδους δικαιολογία για να μην συμμετέχουμε…!

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητάς μας, ομόφωνα αποφάσισε να διοργανώσει τη σημερινή σεμνή εκδήλωση προς τιμήν του κ. Μωυσή Κωνσταντίνη και να τον
ανακηρύξει σε Επίτιμο Μέλος της Κοινότητάς μας. Είναι μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης και τιμής, με την οποία η Εβραϊκή Κοινότητα της Λάρισας ανταποδίδει σε έναν σπουδαίο άνθρωπο την αγάπη,
το ενδιαφέρον και την υποστήριξη που έλαβε από εκείνον. Ο Μάκης Κωνσταντίνης αφήνει το στίγμα του στα εβραϊκά πράγματα της Ελλάδας και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει τη δράση του, γιατί, για
ανθρώπους σαν αυτόν, η προσφορά δεν είναι απλά ένα καθήκον, στο πλαίσιο μιας διοικητικής θέσης, αλλά είναι τρόπος ζωής.

Είθε να τον συντροφεύουν οι ευχές μας για υγεία, δύναμη και συνεχή δημιουργικότητα.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ
Κύριε Κωνσταντίνη, Αγαπητέ Μάκη,
Με την τιμή αυτή η Ισραηλιτική Κοινότητα της Λάρισας σου λέει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όσα έχεις κάνει και για το παράδειγμα που προσφέρεις στους νεότερους. Σου ευχόμαστε να έχεις υγεία και ευτυχία και σου ζητάμε να παραμείνεις στις επάλξεις, για το καλό του ελληνικού εβραϊσμού.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ