ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ, ΜΩΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΗ

Μωυσής Κωνσταντίνης του Κανάρη. Όχι αυτός εκεί ο μικρός που κάθεται απέναντι μου αλλά ο κύριος εκεί, λίγο δίπλα του!

Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στον εβραϊσμό, την υπηρεσία του συνανθρώπου και την οικογένεια.
Για το πόσα πολλά προσέφερε στον ελληνικό εβραϊσμό δεν χρειάζεται να πω πολλά. Έχουν ειπωθεί, τα γνωρίζετε, τα έχετε ζήσει. Να αναφέρω μόνο επιγραμματικά αφού είμαστε στη Λάρισα, τις ενέργειες του ως Πρόεδρος του ΚΙΣ, με το τότε Υπουργό παιδείας Πέτρο Ευθυμίου για να παραμείνει σε λειτουργία του εβραϊκό σχολείο της πόλης.

Ορόσημο στη θητεία του στο ΚΙΣ αποτέλεσε αναμφίβολα η επιτυχία του να καθιερωθεί το 2004 η 27 η Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που θεσπίστηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και ένα χρόνο πριν την θεσμοθέτηση της ημέρας από τον Οργανισμό ηνωμένων εθνών. Τον Ιανουάριο του 2004 στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας έγινε η πρώτη τιμητική εκδήλωση ενώ όπως γνωρίζετε οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με επιτυχία έως σήμερα.

Και ακολουθούν τόσα άλλα, όπως το ενδιαφέρον που έδειξε και τη βοήθεια που έδωσε στις μικρές περιφερειακές κοινότητες, η ανάδειξη των εβραϊκών Μνημείων σε όλη την Ελλάδα, η σύσφιξη των σχέσεων της Ελληνικής πολιτείας με τον Ελληνικό εβραισμό και άλλα.

Εγώ θα ήθελα να πω δύο λόγια για πατέρα μου, τον άνθρωπο που μας μεγάλωσε και εξαιτίας του είμαστε σήμερα εδώ μαζί σας. Από μικρό παιδί τον θυμάμαι, να ξεκινάει τη μέρα του στις 6 το πρωί: γραφείο, σπίτι, μετά δεύτερη δουλειά, πάλι σπίτι και ανάμεσα σε αυτά πολλά βιβλία, γραμματόσημα, έντονη ενασχόληση με τα εβραϊκά θέματα. Θυμάμαι την αγωνία που είχε για τη σωστή διαπαιδαγώγηση μας, να πάμε καλά στο σχολείο, να πετύχουμε στο πανεπιστήμιο, να γίνουμε σωστοί άνθρωποι, να
κάνουμε οικογένεια. Μα κυρίως να αποκτήσουμε εβραϊκή παιδεία, να μάθουμε τα έθιμα, την ιστορία, να συνεχίσουμε την παράδοση. Η υπομονή του ήταν πάντα τεράστια και ελάχιστες φορές τον θυμάμαι να χάνει την ψυχραιμία του και μόνο όταν συνέβαινε κάτι πραγματικά εξωφρενικό. Όπως τότε, όταν ήμουν 6 ετών και είχα εμφανιστεί μπροστά του περήφανος και κρατώντας ένα αναμμένο τσιγάρο.
Φαντάζεστε τι έγινε!

Σαν παιδί της κατοχής, μεγαλωμένο με στερήσεις και κακουχίες, είχε πάντα κύριο μέλημα να εξασφαλίσει στην οικογένεια και τα παιδιά του μια ζωή καλύτερη από τη δική του. Με απίστευτη διορατικότητα, κάτι που τον χαρακτήρισε και στην πορεία του στα εβραϊκά θέματα, έκανε κινήσεις και πήρε αποφάσεις για τις οποίες σήμερα τόσο εγώ όσο και η αδερφή μου τον ευγνωμονούμε. Μας δίδαξε να είμαστε συνεπείς, εργατικοί και να πορευόμαστε με ήθος και εντιμότητα.
Ένα πατέρας πραγματικά με Π κεφαλαίο, όπως είπα και στο βίντεο που είδατε, ένα πραγματικό πρότυπο για μένα και τη δική μου οικογένεια.

Είμαι πραγματικά υπερήφανος και χαρούμενος που τα όσα προσέφερε αναγνωρίζονται και τιμάται για αυτά. Για τα όσα προσέφερε στον ελληνικό εβραισμό, τιμήθηκε πριν από λίγους μήνες στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα σε μια εξαιρετική εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΙΣ και σήμερα, τον τιμάτε εσείς, η κοινότητα της Λάρισας και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό.

Για τη θητεία του στα ΕΛΤΑ, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, τιμήθηκε με την προσωπογραφία του που συμπεριέλαβαν τα ελληνικά ταχυδρομεία στη σειρά γραμματοσήμων που εξέδωσαν πρόσφατα για τις προσωπικότητες του Ελληνικού φιλοτελισμού και στην οποία περιλαμβάνεται. Είναι από τους ελάχιστους εν ζωή που έχουν γίνει γραμματόσημο.
Για το εξαιρετικό συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του για τα ταχυδρομεία.

Πατέρα συγχαρητήρια, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα όσα έχει κάνει και για όλα όσα θα κάνεις. Να είσαι πάντα γερός, να σε θαυμάζουμε και να χαίρεσαι τα 6 εγγόνια σου που, μαζί με εμάς θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το έργο σου και να πορευτούν στο δρόμο που χάραξες.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ