Λαρισαίοι μαθητές ζωγραφίζουν την ελπίδα

Λαρισαίοι μαθητές ζωγραφίζουν την ελπίδα

Η Παρασκευή Τοπάλη, μαθήτρια του Γυμνασίου Γιάννουλης (Γ’ τάξη), η Βασιλική Γάτου, μαθήτρια του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας (Γ’ τάξη) και η Χριστίνα Καζαμία, μαθήτρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Λάρισας (Α’ Λυκείου) είναι οι νικήτριες του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής «Τα κρυμμένα παιδιά. Ιστορίες ανθρωπισμού στη φρίκη του Ολοκαυτώματος». Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 27η Ιανουαρίου 2022 – Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Μάλιστα πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί έκθεση του συνόλου των έργων, ανοιχτή στο κοινό της Λάρισας, καθώς και τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού από τη Δευτεροβάθμια, την Ισραηλιτική Κοινότητα και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η συμμετοχή των σχολείων της πόλης στις επετειακές εκδηλώσεις έχει γίνει πια κοινός τόπος συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης και φωνάζοντας σθεναρά και στεντόρεια ποτέ ξανά. Οι μαθητές/-τριες άντλησαν έμπνευση από ιστορίες εβραϊκών οικογενειών και των παιδιών τους και φιλοτέχνησαν έργα ζωγραφικής που κρατούν ζωντανά στη μνήμη όλων, τόσο την οδύνη και τον αποτροπιασμό για τον μαζικό διωγμό και την εξόντωση ενός λαού όσο και την προσφορά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν καταθέτοντας το έργο τους 178 μαθητές και μαθήτριες από 29 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 19 Γυμνάσια, 9 Λύκεια και 1 Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
1ο βραβείο: Παρασκευή Τοπάλη, μαθήτρια του Γυμνασίου Γιάννουλης (Γ’ τάξη), 2ο βραβείο: Φιλαρέτη Μπούτζιου, μαθήτρια του 14ου Γυμνασίου Λάρισας (Γ’ τάξη), 3ο βραβείο: Αικατερίνη Βούζα, μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας (Γ’ τάξη).
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
1ο βραβείο: Βασιλική Γάτου, μαθήτρια του 1ου Πειραματικού Λυκείου Λάρισας (Γ’ τάξη). 2ο βραβείο: Δήμητρα Ριζούλη, μαθήτρια του 13ου Λυκείου Λάρισας (Α’ τάξη). 3ο βραβείο: Αθανάσιος Μπατζογιάννης, μαθητής του Γυμνασίου Λυκειακών Τάξεων Λιβαδίου (Β’ τάξη).
Για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο
Βραβείο: Χριστίνα Καζαμία, μαθήτρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Λάρισας (Α’ Λυκείου).

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας, 2ο, 4ο, 5ο, 7ο, 9ο, 10ο, 11ο, 14ο, 13ο, 15ο Λάρισας, 1ο Τυρνάβου, Γυμνάσιο Αγιάς, Γυμνάσιο Αμπελώνα, Γυμνάσιο Αργυροπουλίου, Γυμνάσιο Γιάννουλης, Γυμνάσιο Γόννων, 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας, Γυμνάσιο Νίκαιας.
ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
1ο Πειραματικό ΓΕΛ Λάρισας, 10ο, 13ο, 14ο Λάρισας, Γιάννουλης, Γυμνάσιο Λυκειακές Τάξεις Λιβαδίου, Γυμνάσιο Λυκειακές Τάξεις Τσαριτσάνης, Τυρνάβου, 2ο Φαρσάλων.
Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο.
Τα έργα των μαθητών και των μαθητριών αξιολογήθηκαν από άμισθη Επιτροπή Αξιολόγησης που ορίστηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και την αποτελούσαν οι:
– Αστέριος Λάσκαρης, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών
– Κωνσταντίνος Πέρκας, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών
– Αικατερίνη Σταυροθεοδώρου, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών
– Σταυρούλα Ραχούτη, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών.
Τα βραβεία που θα δοθούν στους μαθητές και στις μαθήτριες των τριών διακριθέντων έργων θα συνοδεύονται από τα παρακάτω δώρα:
1ο βραβείο: ένα ποδήλατο
2ο βραβείο: ένα τάμπλετ
3ο βραβείο: ένα τάμπλετ.
Σε επιστολή που έστειλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στα Γυμνάσια και Λύκεια που συμμετείχαν αναφέρεται ότι: «Η μεγάλη ανταπόκριση των μαθητών με τη συμμετοχή τους, την έμπνευση, την επιμέλεια και τον χρόνο που αφιέρωσαν για τη δημιουργία των έργων τους, ήταν συγκινητική και καταδεικνύει το υψηλό ενδιαφέρον και την προσπάθεια των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων ως προς τον παιδαγωγικό και καθοδηγητικό τους ρόλο.
Η Επιτροπή αξιολόγησης βράβευσε τα τρία καλύτερα μαθητικά έργα ζωγραφικής, για την κάθε βαθμίδα με κριτήριο τη συνάφεια με το θέμα, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία του παραγόμενου έργου, την αισθητική του έργου, την τεχνική αρτιότητα κ.λπ.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, στο σύνολό τους θα λάβουν έπαινο συμμετοχής που θα αποσταλεί στα σχολεία.

Θανάσης Αραμπατζής, @ eleftheria.gr/

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ