ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στη Λάρισα για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ανοιχτή ξενάγη στην έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση».

Την ξενάγηση οργάνωσε ο Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» για τα μέλη του και όχι μόνο και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών της Αντίστασης μέσα από τις χρήσιμες πληροφορίες της διευθύντριας της της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Αλίνας Μωυσή.

Η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» παρουσιάζεται στο Αίθριο του 1ου ορόφου του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Απελευθέρωση της πόλης από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις. Πρόκειται για περιοδεύουσα έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η οποία φωτίζει την άγνωστη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών της Αντίστασης, που «δεν φόρεσαν το κίτρινο άστρο» και πολέμησαν τον κατακτητή μαζί με τους Χριστιανούς αδερφούς τους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες και άλλο σχετικό υλικό. Με βάση τις προσωπικές μαρτυρίες Εβραίων Αντιστασιακών και το υλικό που συγκεντρώθηκε, ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε μια ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης, μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και το χρόνο, η οποία βρίσκεται σε συνεχή προβολή στο χώρο της έκθεσης. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2019.

(Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ