Επίσκεψη Αμερικανού Καθηγητή Αρχαιολογίας στην Κοινότητά μας

Επίσκεψη Αμερικανού Καθηγητή Αρχαιολογίας στην Κοινότητά μας

Το Σάββατο 21 Μαΐου επισκέφτηκε την Κοινότητά μας ο κ. Σαμ Γκρούμπερ, Αναπλ.Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης και Πρόεδρος του Οργανισμού «Διεθνής Έρευνα για τα Εβραϊκά Μνημεία» στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στις Ελληνικές Εβραϊκές Κοινότητες. Σκοπός της περιοδείας του είναι η καταγραφή και αποτύπωση των Μνημείων Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθούν στον παγκόσμιο κατάλογο χώρων μνήμης και μνημείων του Ολοκαυτώματος, που ετοιμάζει ο Οργανισμός που εκπροσωπεί.

Τον υποδέχτηκαν στη Συναγωγή ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Καμπελής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μωυσής Μανουάχ και η Διευθύντρια κ. Αλίνα Μωυσή και του παρουσίασαν την ιστορία και το χρονικό της αναστήλωσής της. Ο κ. Γκρούμπερ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φωτογράφησε την κάθε λεπτομέρεια της αρχικής κατασκευής και των επεμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ενώ ενημερώθηκε για τις εργασίες που πρέπει ακόμα να γίνουν για να ολοκληρωθεί το έργο.

Αργότερα, σε γεύμα εργασίας που του παρατέθηκε, η Γεν.Γραμματέας κ. Μπέττυ Μαγρίζου και ο κ. Αλμπέρτος Μισδραχής, εκ μέρους της Επιτροπής Έργου Συναγωγής, του περιέγραψαν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Κοινότητά μας για χρηματοδότηση του έργου, ώστε να αποκτήσει και πάλι το «θρησκευτικό της σπίτι» και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις για προσέλκυση χορηγιών, στις οποίες ο κ. Γκρούμπερ υποσχέθηκε να βοηθήσει.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκρούμπερ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τη Διευθύντρια, επισκέφτηκε και αποτύπωσε τα Μνημεία Ολοκαυτώματος (Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων κατοχής και αναθηματική στήλη Άννας Φρανκ) και ξεναγήθηκε στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Λάρισας.

Την επόμενη ημέρα η κ. Μπέττυ Μαγρίζου τον συνόδευσε στο Εβραϊκό νεκροταφείο της Λάρισας, όπου ο κ. Γκρούμπερ φωτογράφησε τα μνήματα, που «λένε» κι αυτά με τον δικό τους τρόπο την ιστορία της Κοινότητάς μας.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ