ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΙΩΠΗΡΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΙΩΠΗΡΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Είμασταν σήμερα εκεί πολλοί. Και είχαμε μια δυνατή φωνή: Τη σιωπή μας. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη, με την παρουσία σας, με τα μηνύματά σας.

BANDALISMOI-NEKROTAFEIOU-ATHINAS-6.jpg
BANDALISMOI-NEKROTAFEIOU-ATHINAS-7.jpg
BANDALISMOI-NEKROTAFEIOU-ATHINAS-8.jpg
BANDALISMOI-NEKROTAFEIOU-ATHINAS-9.jpg

Τα λόγια που είπα στην εκδήλωση

Το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 1943, ο Ραββίνος Αθηνών Ηλίας Μπαρζιλάϊ, δεν κοιμήθηκε καθόλου. Μόλις είχε αποχωρήσει από το κτίριο της Γκεστάπο στην οδό Λουκιανού με τη διαταγή να παραδώσει μέσα σε 24 ώρες όλα τα στοιχεία των μελών της Κοινότητας στους Γερμανούς. Επιστρέφοντας στα γραφεία της Κοινότητας, είχε πάρει την απόφασή του. Κάλεσε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του και μαζί τους έκαψε αρχεία, μητρώα, βιβλία και έγγραφα, ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προδώσει ονόματα, διευθύνσεις και περιουσίες των Εβραίων της Αθήνας. Με τους πιστούς του φίλους, έστειλε το μήνυμα σε κάθε Εβραϊκό σπίτι, «φύγετε αμέσως, κρυφτείτε για να σωθείτε». Από την ηρωική του στάση σώθηκαν πολλοί. Ήταν ο Ραββίνος της Κοινότητάς μας μέχρι το 1963. Πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1979 και είιναι θαμμένος σ’ αυτά εδώ τα χώματα. 39 χρόνια μετά, στις 5 Μαϊου 2018, πέθανε πάλι. Η μνήμη του βεβηλώθηκε, το περήφανο όνομά του έσπασε σε κομμάτια, αυτού που ακόμα και η απειλή των ναζιστών για την ίδια του τη ζωή, δεν μπόρεσε να τον κάνει κομμάτια.

Ανήμπορος μπροστά στο μένος των βέβηλων, όπως και η Όμηρος που επέζησε του Στρατοπέδου Μπέργκεν Μπέλσεν Ρασέλ Μπεναρδούτ, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαχαρίας Βιτάλ, ο λόγιος και διανοητής επιφανής άνθρωπος Ιούλιος Καϊμης, η μικρή Ευτυχία Μπατή που πέθανε από τις κακουχίες μέσα στην Κατοχή σε ηλικία μόλις 2,5 ετών, ο Σάββας και η Κούλα Λεβή, ο Πέπος Ρούσσο, ο Δαυϊδ Κρίσπη, η Ζωή και ο Χαϊμ Χαζάν. Άνθρωποι με ονόματα. Συγγενείς τους είναι σήμερα εδώ με δάκρυα στα μάτια, φίλοι τους είναι σήμερα εδώ με μια πικρή βουβαμάρα αναρωτώμενοι όλοι «ΓΙΑΤΙ;».

Νομίζεις ότι έκανες κάτι σπουδαίο; εσύ βέβηλε; εσύ δειλέ; εσύ που κρύφτηκες στο σκοτάδι για να μας πληγώσεις με το φως της ημέρας που αποκάλυψε το αποτέλεσμα της ενέργειάς σου; εσύ αμετανόητε ρατσιστή; εσύ στυγνέ αντισημίτη;

Ναι μας θύμωσες, αλλά δεν μας φόβισες. Ναι μας πλήγωσες, αλλά δεν μας πτόησες. Μας έφερες εδώ για να σου πούμε ότι ασπίδα θα γίνει η στεναχώρια μας για να προστατεύσουμε όχι μόνο αυτό τον ιερό χώρο, αλλά τις ίδιες τις αξίες του κόσμου που θέλουμε να ζούμε. Αυτές που εσύ δεν σεβάστηκες, αυτές που εσύ πρόσβαλες.

Στα χώματα που εσύ έσπειρες μίσος και σκόρπισες τα κομμάτια των αγαπημένων μας, σ’ αυτά τα ίδια χώματα εμείς αφήνουμε τα δάκρυά μας σήμερα να τα ποτίσουν για να φυτρώσουν και να υψωθούν δένδρα ανθρωπιάς, αλληλοκατανόησης, σεβασμού για όλους, νεκρούς και ζωντανούς, κάθε θρησκείας, κάθε χρώματος, κάθε καταγωγής.

Κι άκου σήμερα τη σιωπή μας να σου λέει δυνατά: «Δεν θα σου περάσει, όποια κι αν ήταν τα κίνητρά σου, δεν θα νικήσουν». Γιατί απέναντί σου είμαστε όλοι, για να μην σε αφήσουμε να παρασύρεις μια ολόκληρη Κοινωνία στα δικά σου απάνθρωπα ήθη. Για να μην σε αφήσουμε να γυρίσεις πίσω το χρόνο.

Μίνος Μωϋσής

 

Ευχαριστούμε τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, τους εκπροσώπους όλων των θρησκειών, της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, των πολιτικών κομμάτων, του Δήμου Αθηναίων, των κοινωνικών φορέων και όλους εσάς που ήρθατε στο κάλεσμα μας για την σιωπηρή διαμαρτυρία απέναντι στην βία, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. #SayNoToAntisemitism

Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ