Πιο ηχηρό από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ των παιδιών στη Λάρισα και δυναμική η παρουσία τους σε δράσεις που διοργάνωσαν ή συμμετείχαν, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 150 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων γέμισαν ασφυκτικά το Θέατρο του Μύλου και παρακολούθησαν τη συγκλονιστική παράσταση «Μέρα Σάββατο» του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, που αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων. Ήταν μια πρωτοβουλία του Θεσσαλικού Θεάτρου (που πρόσφερε την παράσταση αυτή στο Λαρισαϊκό κοινό το προηγούμενο βράδυ) να την επαναλάβει την επόμενη μέρα για τους μαθητές και η ανταπόκριση των σχολείων ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο η εκδήλωση – αφιέρωμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα, που έχει καθιερωθεί στην πόλη μας και κάθε χρόνο αγκαλιάζεται από περισσότερα σχολεία. Στη φετινή εκδήλωση, που είχε θέμα «Το Δράμα του Ολοκαυτώματος γίνεται Τέχνη» συμμετείχαν 20 σχολεία του νομού, παρουσιάζοντας πρωτότυπες δημιουργίες των μαθητών, που είχαν προετοιμάσει με την καθοδήγηση των εξαίρετων καθηγητών τους. Δυνατά ζωγραφικά έργα εναλλάσσονταν με ιδιαίτερης ευαισθησίας ποιήματα, που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, αφίσες κολάζ με ψηφιακά βίντεο και θεατρικά δρώμενα με χορωδιακά τραγούδια, σ’ αυτή την άψογα οργανωμένη εκδήλωση. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν μαθητές του Ειδικού Λυκείου απέδωσαν το εμβληματικό «Άσμα Ασμάτων» του Θεοδωράκη, καθώς και με τους μικρούς Εβραίους μαθητές της Σχολής Καραβάνα, που ζωντάνεψαν τις ιστορίες των ίδιων των παππούδων τους. Από κάτω, ένα κοινό 500 περίπου μαθητών και καθηγητών, έβλεπαν, άκουγαν και σιωπούσαν… Στο τέλος, αντιπροσωπείες μαθητών περπάτησαν ως την Πλατεία Άννας Φρανκ και άφησαν στεφάνια και λουλούδια στην αναθηματική στήλη που βρίσκεται εκεί, στη μνήμη του 1.500.000 παιδιών που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Παράλληλα με τα παραπάνω, από την Τετάρτη 25 ως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, μια ακόμα δράση εξελισσόταν στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας. Μαθητές του 1ου και του 3ου Γυμνασίου Λάρισας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Άννα Φρανκ στο Άμστερνταμ, έστησαν μια εντελώς πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου». Με αφετηρία την ιστορία της Άννας Φρανκ και του ημερολογίου της, δημιουργήθηκαν μπάνερ που αφηγούνταν όλο το ιστορικό του διωγμού των Εβραίων της Ευρώπης. Το εκπληκτικό είναι ότι ξεναγοί στην έκθεση αυτή ήταν οι ίδιοι οι μαθητές, μετά από ειδικό σεμινάριο, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν, όχι μόνο να περιγράφουν τα γεγονότα, αλλά και να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μετά την ξενάγηση, οι μαθητές – επισκέπτες συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι, όπου, με τη βοήθεια καλοσχεδιασμένου υλικού εμβάθυναν στην αξία της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Εκατοντάδες μαθητές και ενήλικες ξεναγήθηκαν στην έκθεση και θαύμασαν την επαγγελματικότητα και μεταδοτικότητα των εφήβων ξεναγών. Μεταξύ αυτών και πολλά μέλη της Κοινότητας Λάρισας καθώς και ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Καμπελής, που δώρισε εκ μέρους της Κοινότητας από ένα βιβλίο «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» σε όλους τους «ξεναγούς».
Όλα όσα είδαμε και νοιώσαμε φέτος από τα παιδιά στη Λάρισα μας γέμισαν συγκίνηση, υπερηφάνεια και ελπίδα. Πιο σημαντικό όμως είναι ό,τι προηγήθηκε μέσα στα σχολεία τους, με τη βοήθεια φωτισμένων εκπαιδευτικών, για να προκύψουν αυτά τα αποτελέσματα. Η μελέτη δηλαδή ενός τόσο σκληρού θέματος, όπως το Ολοκαύτωμα, αλλά με τέτοιον τρόπο, ώστε να «χρησιμοποιηθεί» ως εφαλτήριο προβληματισμού και δέσμευσης των νέων ανθρώπων στη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από μισαλλοδοξία και διακρίσεις.