Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Επισκεφθήκαμε την περιοδεύουσα Έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου που βρίσκεται αυτό το διάστημα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Μέσα από πολλές προσωπικές ιστορίες, ο επισκέπτης μαθαίνει για τους Έλληνες Εβραίους στην Εθνική Αντίσταση.

Ο Σαλβατώρ Μπακόλας, ήταν ένας από τους εκατοντάδες Έλληνες Εβραίους που ξήλωσαν το κίτρινο άστρο, οργανώθηκαν στην Αντίσταση και πολέμησαν στα βουνά πλάι στους Ελασίτες. Στη μια φωτογραφία απεικονίζεται μαθητής με την οικογένειά του που την έχασε όλη στο Ολοκαύτωμα και στην άλλη με τους συναγωνιστές του αντάρτες.

Μια φωτογραφία σύμβολο της Αντίστασης, όπου οι αντάρτες σαν να είναι παρέα, σαν να πάνε εκδρομή κρατούν τα όπλα στα βουνά και χαίρονται να πολεμούν για την ελευθερία.

Εκτός, όμως, από τον ένοπλο αγώνα, πολύ περισσότεροι από τους 650 Εβραίους αγωνιστές που στάθηκε εφικτό να ταυτοποιηθούν υπηρέτησαν την Εθνική Αντίσταση με πολλούς τρόπους.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η Αλίνα Μωυσή, δ/ντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, οι Εβραίοι λόγω της μόρφωσης που είχαν ήταν διαμορφωτές, δηλαδή ενημέρωναν στα χωριά τον κόσμο για το τί γινόταν, καθοδηγητές δηλαδή στρατολογούσαν κόσμο στην Αντίσταση, βοηθούσαν στην οργάνωση, την προμήθεια και αντι για όπλα κάποιοι είχαν γραφομηχανές στα βουνά και έκαναν όλη την οργανωτική δουλειά.

Ο Ηλίας Καμπελής, αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, μας είπε για τη μητέρα του που κατέφυγε με την οικογένειά της στην Αγιά. Εκεί, ανέλαβε και μετέφερε μηνύματα μεταξύ των ομάδων των ανταρτών στον Κίσσαβο, καθώς οι Γερμανοί λόγω της μικρής της ηλικίας δεν την υποπτεύονταν και δεν την σταματούσαν για έλεγχο.

Η Αλίνα Μωυσή μας έδειξε σε μια φωτογραφία τη μητέρα της σε ηλικία 2,5 ετών, στα ορεινά της Ελασσόνας όπου οι αντάρτες, σαν αδέρφια τους, έκρυψαν και έσωσαν τις οικογένειες των Εβραίων από τη Λάρισα και εκείνοι με τη σειρά τους πολέμησαν στο πλευρό τους και συνέτριψαν γερμανικά αποσπάσματα στον ¨Όλυμπο, στην ομάδα του μπουρλοτιέρη Βρατσάνου.

Στη Θεσσαλία περίπου 100 Εβραίοι από τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα δραστηριοποιήθηκαν στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα.

Η Έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου θα βρίσκεται στη Λάρισα ως τις 11 Ιανουαρίου. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές και προκηρύξεις και συνοδεύονται από ντοκιμαντέρ του Νταβιντ Γαβριηλίδη με μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων συναγωνιστών.

(Πηγή: ΕΡΤ)

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ