Η Βουλή θα χρηματοδοτήσει μόνιμο μνημειακό χώρο στο Άουσβιτς

Η Βουλή θα χρηματοδοτήσει μόνιμο μνημειακό χώρο στο Άουσβιτς

Στις 2 Μαΐου θα εγκαινιαστεί η μόνιμη ελληνική έκθεση στην περιοχή του Οσβιέτσιμ στην Πολωνία, παρουσία κλιμακίου της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Βούτση.

 

Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια πορεία μνήμης με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων από 57 χώρες, ώστε το έγκλημα που έγινε εκεί να μην ξεχαστεί ποτέ. «Πέρασαν 70 χρόνια για να κάνουμε αυτό που έχουν κάνει όλες οι άλλες χώρες που είχαν και λιγότερα θύματα», είπε ο κ. Βούτσης.

Την πλήρη χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός μόνιμου μνημειακού χώρου στο ‘Αουσβιτς για όσους μαρτύρησαν εκεί αναλαμβάνει η Βουλή των Ελλήνων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου«, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Ως ελληνική Βουλή έχουμε αναλάβει την πλήρη κάλυψη -ενδεχομένως με ένα ποσό πολύ μεγάλο, διότι τόσο πρέπει να δώσουμε- όλου του έργου του μνημειακού ενός μουσείου μέσα στον χώρο του ‘Αουσβιτς, για το οποίο η χώρα μας δεν είχε αξιωθεί όλες αυτές τις δεκαετίες να κάνει κάτι, ενώ υπήρχαν τα σχέδια, η πρόθεση, η διάθεση. Αυτό θα γίνει» είπε ο κ. Βούτσης και σημείωσε ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Το χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου από την ελληνική Βουλή και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει γίνει» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως θα είναι «ένας χώρος, με το αφήγημα, με τους ανθρώπους που μαρτύρησαν, με την κραυγή όσων δεν θέλουν να ξεχάσουν».

Ο κ. Βούτσης εξήρε την «πολύ ουσιαστική συμβολή» του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού «στην υπόθεση της συλλογικής μνήμης και στον αγώνα που πρέπει να κάνουμε ώστε οι μνήμες να μένουν ζωντανές για να μην στοιχειώνουν λαούς, ανθρώπους, κουλτούρες, ηπείρους, αιώνες».

Υπογράμμισε δε πως θα «πρέπει να εργαζόμαστε όλοι απέναντι στις ιδεολογίες τις φασιστικές, τις νεοναζιστικές, που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες -κεντροευρωπαϊκές και άλλες- σηκώνουν και πάλι κεφάλι μέσα στον 21ο αιώνα διότι οι θύτες αυτού του εγκλήματος δεν ήταν τυχαίοι, δεν είχαν παρά μία συγκεκριμένη ιδεολογία εκβαρβαρισμού του ανθρώπινου γένους».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ