Άουσβιτς: Τερματίζεται η 70χρονη απουσία της Ελλάδας από τον χώρο ιστορικής μνήμης

Άουσβιτς: Τερματίζεται η 70χρονη απουσία της Ελλάδας από τον χώρο ιστορικής μνήμης

Εγκαινιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς, αφού πρώτα η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στην “Πορεία των Ζωντανών” που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

(Φωτογραφία: ο Ν. Βούτσης ξεναγήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην «εβραϊκή συνοικία» της Κρακοβίας)

Στην Πολωνία βρίσκεται από την Τετάρτη 1 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συμμετάσχει στις 2 Μαΐου στην «Πορεία των Ζωντανών» και ακολούθως να εγκαινιάσει σε ειδική τελετή την έκθεση με τα εκθέματα που θα κοσμήσουν τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η Βουλή των Ελλήνων, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, πήρε την ιστορική απόφαση να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το μνημειακό έργο δημιουργίας Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, βάζοντας ένα τέλος στην απουσία 70 χρόνων της χώρας μας από τον μαρτυρικό τόπο μνήμης του Άουσβιτς.

Η έκθεση «Να με θυμάστε, όπως σας θυμάμαι και εγώ» (φράση από το χειρόγραφο του Μαρσέλ Νατζαρή) γίνεται με την καθοριστική συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος το οποίο παρείχε ιστορικά στοιχεία και τεκμηριώσεις. Η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο αποτελεί ελάχιστη ένδειξη της ηθικής και ιστορικής υποχρέωσης της χώρας μας απέναντι στους νεκρούς στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς παραχωρεί στη Βουλή των Ελλήνων αίθουσα στο Μπλοκ 12, όπου και θα στεγαστεί μέρος των εκθεμάτων. Η «προσωρινή» αυτή έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των εκθεμάτων θα μεταφερθεί στο Μπλοκ 18 όπου και θα στεγαστεί η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, στις 19:00. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει συμμετείχαν στην «Πορεία των Ζωντανών» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση συνοδεύουν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Γεώργιος Βαρεμένος, κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, κ. Μάριος Γεωργιάδης, οι Βουλευτές κ. Θεόδωρος Δρίτσας, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Βασιλάκης, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην «εβραϊκή συνοικία» της Κρακοβίας
Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ο Ν. Βούτσης, επικεφαλής αντιπροσωπείας Ελλήνων Βουλευτών και υπηρεσιακών στελεχών της Βουλής, ξεναγήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Kazimierz της Πολωνίας. Η «εβραϊκή συνοικία», όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι, ήταν η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας στην Κρακοβία. Το Kazimierz αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης των Εβραίων της περιοχής από τους Ναζί, προτού οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η περιοχή του Kazimierz, άμεσα συνδεδεμένη με μνήμες φρίκης, ενέπνευσε κινηματογραφικές παραγωγές, με πιο χαρακτηριστική την ταινία «Η λίστα του Σίντλερ».

Στη συνέχεια, όπως προαναφέραμε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα μεταβεί στο Άουσβιτς για να συμμετάσχει στην «Πορεία των Ζώντων», όπου θα παραβρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μετά το τέλος της εκδήλωσης μνήμης, ο κ. Βούτσης θα εγκαινιάσει, σε ειδική τελετή, τη Συλλογή με τα εκθέματα που θα κοσμήσουν στη συνέχεια τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς.

Τον κ. Βούτση συνόδευσαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Γεώργιος Βαρεμένος, κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, κ. Μάριος Γεωργιάδης, οι Βουλευτές κ. Θεόδωρος Δρίτσας, κ. Ιωάννης Αμανατίδης, κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Βασιλάκης, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος και υπηρεσιακά στελέχη. Επίσης, παραβρέθηκαν μέλη εβραϊκών οργανώσεων, τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και μέλη αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή left.gr

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ