ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ι.Κ.Λ. – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ι.Κ.Λ. – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Λάρισα, 25 Ιανουαρίου 2018

Σεβαστοί πατέρες, αξιότιμοι άρχοντες του τόπου, κύριοι εκπρόσωποι Αρχών, φορέων και οργανισμών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, του αυτοματισμού και της τεχνολογίας. Συγκρατούμε μόνο όσες πληροφορίες μας είναι απολύτως απαραίτητες για να προχωράμε παρακάτω. Η μνήμη υπολογίζεται σε Giga Byte και είναι αναγκαίο να σβήνουμε τακτικά κάποια δεδομένα από τον … «σκληρό μας δίσκο» για να δημιουργηθεί χώρος για νέα δεδομένα.

Σ’ αυτή την εποχή λοιπόν, που η λήθη είναι τόσο συνηθισμένη και ίσως χρήσιμη τακτική, πώς μπορούμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την αξία της μνήμης;

Και μάλιστα μιας μνήμης που πονάει τόσο πολύ, όπως αυτή του Ολοκαυτώματος;

Κυρίες και κύριοι,

Το Ολοκαύτωμα, το πιο αποκρουστικό έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας συνέβη σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αφήνοντας πίσω του εκατομμύρια νεκρών και την πλήρη εκμηδένιση κάθε ανθρώπινης αξίας.

Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι άνθρωποι με χαραγμένους αριθμούς στα μπράτσα τους βρίσκονται ανάμεσά μας, ζωντανοί μάρτυρες του εφιάλτη και ήρωες της ζωής.

Κι έτσι τα ίχνη του πόνου σβήνονται και η ιστορία βυθίζεται σιγά-σιγά στη λήθη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαπιστώνουμε καθημερινά με τρόμο πως ότι συνέβη μπορεί να ξανασυμβεί.

Σε πολλές χώρες του πολιτισμένου κόσμου γεννιούνται και δρουν νεοναζιστικά μορφώματα, ενώ ακραία κόμματα ανέρχονται στην εξουσία ή αυξάνουν επικίνδυνα τα ποσοστά τους.

Στη χώρα μας, περισσεύει η υπερηφάνεια για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό, που μεταλαμπαδεύσαμε στον κόσμο, ωστόσο κανένα από αυτά τα ιδεώδη δεν μας προστάτευσε από τον ρατσιστικό λόγο και τη ρατσιστική βία που δυστυχώς «ανθούν» ΚΑΙ στη χώρα μας. Η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΚΑΙ στη χώρα μας και δεν ωφελεί σε τίποτα να εθελοτυφλούμε, άλλωστε είδαμε αρκετά δείγματα τον τελευταίο μόνο χρόνο…

Ούτε ωφελεί να βρίσκουμε δικαιολογίες στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε… στο προσφυγικό πρόβλημα… στη θρησκευτική ισλαμική τρομοκρατία…

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη ροπή προς την ακρότητα, την απόρριψη του «άλλου», το μίσος για ότι δεν μας μοιάζει…

Γιατί τώρα, με αυτές τις συνθήκες, δοκιμάζονται οι αντιστάσεις μας στη διαστροφή  και η προσήλωσή μας στις ανθρώπινες αξίες. Τώρα θα αποδείξουμε την ικανότητά μας να διδασκόμαστε από την Ιστορία, να μην υποκύπτουμε στις ίδιες πλάνες, να μην αναζητούμε λύσεις σε λάθος δρόμους, να θωρακίσουμε την κοινωνία μας από κάθε καταστροφική κουλτούρα που την απειλεί.

Μοναδική ασπίδα απέναντι στον ρατσισμό είναι ο ανθρωπισμός και μοναδικός τρόπος να ενεργοποιηθεί αυτή η ασπίδα είναι, κυρίες και κύριοι, η ΠΑΙΔΕΙΑ. Η λύση για να πάψουμε πια να μεγαλώνουμε ρατσιστές, βρίσκεται μέσα στα σχολεία μας.

Και σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ και να σας προσκαλέσω να παρακολουθήστε την εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα που θα γίνει αύριο το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο, οργανωμένη από μαθητές και απευθυνόμενη σε μαθητές.

Η πόλη μας η Λάρισα μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά πράγματα και, ανάμεσά τους, για την εκδήλωση αυτή, που άρχισε να γίνεται λίγα χρόνια πριν, με την πολύτιμη βοήθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας, στην πλατεία Αννας Φρανκ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση έχει μεταφερθεί στο Ωδείο, για να χωρέσει τα όλο και περισσότερα σχολεία που συμμετέχουν, με εξαιρετικές ομολογουμένως παρουσιάσεις, καθώς και όσα προσέρχονται για να παρακολουθήσουν.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως η εκδήλωση για τα σχολεία έγινε θεσμός στην πόλη μας. Και «θεσμός» σημαίνει κάτι που έχει βαρύτητα, που έχει ουσία και που έχει τη δύναμη να διαμορφώσει καταστάσεις.

Αυτά τα παιδιά που, μαζί με τους καθηγητές τους, αφιέρωσαν χρόνο, στο σκληρό αλλά γεμάτο διδάγματα θέμα του Ολοκαυτώματος και θα παρουσιάσουν αύριο τη δουλειά τους στη σκηνή του Ωδείου, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας.

Και όλα τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν, σίγουρα κάποια επιπλέον όπλα θα βάλουν στη φαρέτρα τους ενάντια στον ρατσισμό.

Αν κάτι πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε, κυρίες και κύριοι, είναι αυτά τα φυτώρια, που θα δώσουν συνειδητοποιημένους, σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.

Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε στην παραγωγή περισσότερης παιδείας, ξεκινώντας από τους εαυτούς μας.

Να είμαστε πάντα ενημερωμένοι ώστε να μην είμαστε εύκολα χειραγωγίσιμοι. Να απαντούμε και να αντιδρούμε εγκαίρως σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας, χωρίς φόβο και χωρίς αδιαφορία που είναι πολύ πιο επικίνδυνη, αφού επιτρέπει να συμβεί ανεμπόδιστα κάθε κακό.

Να κάνουμε το μήνυμα «Ποτέ Ξανά» …στάση ζωής.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ που είστε εδώ σήμερα, ως προσκυνητές στη μνήμη εκατομμυρίων αθώων θυμάτων, αλλά και ως υπεύθυνοι πολίτες αποφασισμένοι να δράσουν και να αντισταθούν στη λήθη. Μπορούμε να το κάνουμε! Αρκεί να πιστέψουμε ότι η μνήμη είναι τα αντισώματα που διαθέτουμε ως ανθρώπινα όντα απέναντι σε κάθε επιδημία μίσους. Τότε μόνο θα βρούμε μια γωνιά στον «σκληρό δίσκο» της καρδιάς και του μυαλού μας, όπου η φλόγα της μνήμης θα μένει άσβεστη, για να οδηγεί τα βήματά μας με σύνεση, με αγάπη για τον συνάνθρωπο, με ανεκτικότητα, με ανθρώπινα ιδανικά.

Σας ευχαριστώ.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ