ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

25-1-2018

 

Σήμερα, θυμόμαστε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης Ιστορίας. Η ανάμνηση της ανείπωτης βαρβαρότητας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, η απόδοση τιμής σε όσους κι όσες φυλακίστηκαν, μαρτύρησαν, σε όσους και όσες δεν επέστρεψαν ποτέ, είναι καθήκον μας. Ιδιαίτερα, οφείλουμε σήμερα να θυμόμαστε τους Έλληνες Εβραίους, όσους κατέληξαν στα χιτλερικά στρατόπεδα, καθώς κι εκείνους που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα.

Για όσους είχαν ανέλπιστα επιζήσει, από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κρεματόρια, η 27η Ιανουαρίου του 1945,  ημέρα κατά την οποία έκλεισαν για πάντα οι πύλες του Αουσβιτς,  αποτέλεσε το τέλος μιας πορείας θανάτου στις πιο οδυνηρές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Για την ανθρωπότητα, ήταν η συνειδητοποίηση του τέλους μιας εποχής, όπου ο χρόνος σταμάτησε απέναντι στην κτηνωδία των ανθρώπων.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που δολοφονήθηκαν με  βάναυσο τρόπο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όχι για κάτι που έκαναν αλλά για αυτό που ήταν. Αυτό είναι η μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος και γι αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα επανάληψής του.

Είναι δεδομένη, η  ανεπάρκεια των λέξεων προκειμένου να εκφράσουν το μέγεθος της οικουμενικής φρίκης που προκαλεί το ολοκαύτωμα. Γι αυτό ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη είναι σήμερα απαραίτητος όσο ποτέ. Η επιστροφή της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της εθνικής περιχαράκωσης στην Ευρώπη και στον κόσμο, η επανεμφάνιση σύγχρονων υμνητών του Χίτλερ στη χώρα μας, είναι φαινόμενα που δεν μας αφήνουν να εφησυχάζουμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα θύματα του ναζιστικού ολοκληρωτισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, να θυμόμαστε, αλλά και να αγωνιζόμαστε διαρκώς, ενάντια στον διωγμό των αδυνάτων, των ξένων, των κατατρεγμένων. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε το κακό να επιστρέψει.

Φέτος κυρίες και κύριοι συμπληρώνονται 70 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Με αυτό το κείμενο η διεθνής κοινότητα, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τον απάνθρωπο ολοκληρωτικό πόλεμο και την φρίκη του Ολοκαυτώματος. Η Οικουμενική Διακήρυξη ανέδειξε τις θεμελιώδεις αξίες και τα οικουμενικά ιδανικά, τα οποία οφείλουν να σέβονται και να προάγουν λαοί και κυβερνήσεις

Μένοντας απολύτως πιστοί σε αυτές τις θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουμε υποχρέωση να υψώσουμε ένα ανυπέρβλητο τείχος απέναντι σε αυτούς που έχουν τη σβάστικα είτε στο μπράτσο, είτε στο μυαλό είτε στη γλώσσα. Οφείλουμε επίσης να απορρίψουμε  ιδέες και  ιδεολογίες που τροφοδοτούν εκτός από τον ρατσισμό και το φυλετικό μίσος,.

Κυρίες και κύριοι

Τα φαντάσματα του παρελθόντος και η δηλητηριώδης σκέψη, όσων κηρύττουν τον ακραίο εθνικισμό, εκμεταλλευόμενοι τα πατριωτικά αισθήματα πολλών συμπατριωτών μας, – όπως γίνεται με αφορμή το εθνικό ζήτημα με τους βόρειους γείτονες μας – πρέπει  να  μπουν και πάλι στο σεντούκι των θλιβερών αναμνήσεων. Η Ελλάδα του 2018 πρέπει να πάει μπροστά και όχι πίσω! Να μείνει στο φως και να μην επιτρέψει να κυριαρχήσει το σκοτάδι.

Εμείς, από την πλευρά μας για άλλη μια χρονιά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και με κάθε δύναμη της φωνής μας λέμε πως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που επιτάσσει το δίκαιο, οι ανθρώπινες αρχές και αξίες αλλά και η αταλάντευτη προσήλωσή μας κατά της αναβίωσης του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας του φασισμού και του ρατσισμού.

Σε συνεργασία με την Ισραηλίτικη κοινότητα εξετάζουμε την προοπτική να τιμήσουμε τους Λαρισαίους που βοήθησαν τους συμπολίτες μας Εβραίους να γλυτώσουν από την καταδιωκτική μανία των Ναζί.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ