ΣΧΕΔΙΟ Erasmus+ 1ου ΓΕΛ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – «Μαρτυρίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΣΧΕΔΙΟ Erasmus+ 1ου ΓΕΛ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – «Μαρτυρίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας είναι υπερήφανη που βοήθησε στην υλοποίηση του πολύ ενδιαφέροντος προγράμματος ERASMUS + για μαθητές 4 Ευρωπαϊκών χωρών με τίτλο «Μαρτυρίες από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας υλοποιεί το σχέδιο Erasmus+/KA2/Στρατηγικές συμπράξεις (κωδ: 2016-1-ΝL01-ΚΑ219-022971_4) με τίτλο «Μαρτυρίες από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο» και διάρκεια τρία χρόνια (1-9-2016 έως 31-8-2019).

Στο σχέδιο συμμετέχουν συνολικά τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία:

  • Christelijk College Nassau-Veluwe, Harderwijk, Ολλανδία (συντονιστής)
  • 1 ο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας, Ελλάδα
  • Lyceum Ogolnokstalcare im. Mikolaja Kopernika, Tarnobrzeg, Πολωνία
  • Tampereen Kaupunki, Sammon keskuslukio, Tampere, Φινλανδία

Το έργο στοχεύει στην καταγραφή, επεξεργασία και διάχυση μαρτυριών, σε μορφή συνεντεύξεων, σχετικά με την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου στις τέσσερις χώρες.

Συνολικά καταγράφτηκαν 240 ιστορίες τις οποίες οι μαθητές επεξεργάστηκαν προσθέτοντας αγγλικούς υπότιτλους. Δημιουργήθηκε κανάλι στο You-Tube όπου ανέβηκαν οι συνεντεύξεις του σχολείου μας και ιστοσελίδα από τους συντονιστές όπου ανέβηκαν όλες οι επεξεργασμένες συνεντεύξεις από τις τέσσερις χώρες με στοιχεία του μάρτυρα και μια μικρή περιγραφή του περιεχομένου της κάθε ιστορίας.

Φυσικά στις ανταλλαγές μαθητών στις τέσσερις χώρες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να παρακολουθήσουν εργαστήρια και ομιλίες, να επισκεφθούν τόπους μνήμης του πολέμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (με κορυφαία στιγμή την ταυτόχρονη επίσκεψη και των τεσσάρων σχολείων στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και Μπίρκεναου στην Πολωνία) και να δημιουργήσουν φιλίες με τους μαθητές από τις άλλες χώρες.

Στόχος μας είναι μέσα από τη διαδραστική προσέγγιση της ιστορίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου να μάθουν οι μαθητές μας τι συνέβη τα χρόνια του πολέμου στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να εκτιμήσουν την έννοια της ελευθερίας και δημοκρατίας.

Το υλικό που συλλέχτηκε μας γεμίζει με ικανοποίηση: Εκτός από τις συνεντεύξεις και την ιστοσελίδα, δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό περιοδικό για κάθε χώρα και ένα κοινό για τις τέσσερις χώρες, εκπονήθηκαν εμπνευσμένες εργασίες από τους μαθητές σε πτυχές του πολέμου που τους ευαισθητοποίησαν, όπως το ολοκαύτωμα, η εθνική αντίσταση, η κατοχή και η πείνα, αλλά και σχέδια μαθημάτων από τους καθηγητές όλων των χωρών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όποιον εκπαιδευτικό επιθυμεί να διδάξει θέματα του 2ου παγκοσμίου πολέμου στο μάθημά του.

Φτάνοντας προς το τέλος του προγράμματος, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: Οι μαθητές άκουσαν τα βιώματα της προηγούμενης γενιάς με προσοχή και σεβασμό, ωρίμασαν, προβληματίστηκαν και καλλιέργησαν ανθρώπινες αξίες όπως η συνεργασία, ανοχή, ισότητα, ειρήνη, ελευθερία, και δημοκρατία. Επιπλέον αναβάθμισαν τις ικανότητές τους στις νέες τεχνολογίες και την αγγλική γλώσσα, σημαντικά εφόδια της προσωπικότητάς τους.

Τις συνεντεύξεις των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Ελασσόνας (*οι οποίες είναι αρκετές και άκρως ενδιαφέρουσες) μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCWo5AvLZ6XkLB0VVrubhNA/videos?view_as=subscriber

Τις συνεντεύξεις από τις τέσσερις χώρες του προγράμματος (Ολλανδία, Ελλάδα, Πολωνία, Φινλανδία) μπορείτε να παρακολουθήσετε, πατώντας στο χάρτη, στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.ohie.eu/

Το ηλεκτρονικό μας περιοδικό μπορείτε να επισκεφθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://view.joomag.com/witnesses-of-the-2nd-worldwar/0394673001490007199?short

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ