ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

«Η νέα γενιά οφείλει να πάρει τη σκυτάλη μνήμης» τόνισε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Η κ. Αναστασοπούλου μιλώντας στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων του νομού που συμμετείχαν στην εκδήλωση, επισήμανε την αναγκαιότητα για ανάδειξη της ουσίας της μνήμης και της αλήθειας μέσα από τον λόγο των παιδιών, σημειώνοντας παράλληλα «Το Ολοκαύτωμα είναι κομμάτι της συλλογικής ιστορίας που δοκιμάζει τα όρια της λογικής. Η βαρβαρότητα δεν κάνει διακρίσεις και η παθητικότητα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ουδέτερη στάση. Η νέα γενιά οφείλει να πάρει τη σκυτάλη της μνήμης και να αναζητήσει την αλήθεια μέσα από τα γεγονότα. Πρέπει να μετατρέψουμε τη σιωπή σε λόγο που θα είναι η ασπίδα αντίστασης σε καταστάσεις που απειλούν την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Καψάλης χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή των σχολείων και τόνισε ότι είναι ελπιδοφόρο ότι η νέα γενιά ενεργοποιείται.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρης Βούλγαρης τόνισε ότι είναι χρέος των εκπαιδευτικών να ενισχύουν τη μνήμη και να διδάσκουν στα παιδιά ότι οφείλουν να κοιτούν μπροστά και να απομονώνουν τον ολοκληρωτισμό και τις ακραίες πολιτικές συμπεριφορές.

Στη συνέχεια μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του νομού παρουσίασαν ένα εξαιρετικό και συγκινητικό αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα με τίτλο «Φωτεινές σελίδες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης: Άνθρωποι που βοήθησαν και έσωσαν παιδιά κατά το Ολοκαύτωμα». Αποσπάσματα του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, μουσική και ποίηση έδεσαν αρμονικά προσφέροντας στο πολυπληθές κοινός ένα εκπληκτικό θέαμα.

mathites-imera_mnimis-2.jpg
mathites-imera_mnimis-3.jpg
mathites-imera_mnimis-4.jpg
mathites-imera_mnimis-5.jpg

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα εξής σχολεία: 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αθηνά Βασβατέκη, 7ο ΓΕΛ Λάρισας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Βασιλική Βαΐτση, ΓΕΛ Γιάννουλης με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ιωάννα Λιάπη, 12ο ΓΕΛ Λάρισας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργία Παπαβασιλείου, 5ο Γυμνάσιο Λάρισας με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Ζωή Δεληζώνα, Μαρία Γούλα και Βικτωρία Κανάκη, 10ο Γυμνάσιο Λάρισας με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου και Θεοφανία Φλώρου, Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολής Καραβάνα με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Ελένη Παπακωστούλη και Ελευθερία Γκοτζαμάνη. Την εκδήλωση συντόνιζε η κ. Χριστίνα Ηλιάδη, προϊσταμένη Εκπαιδευτικών θεμάτων Διεύθυνσης Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Μετά την εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο έγινε κατάθεση στεφάνων από σχολεία στην πλατεία Άννας Φρανκ στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στις χθεσινές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Σουρλαντζής, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος, ο ραβίνος Ηλίας Σαμπετάι, ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κ. Θωμάς Δαούλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης κ. Ι. Μπέφας, η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου, πρόεδροι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, φορέων και συλλόγων της πόλης και πλήθος εκπαιδευτικών.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

(Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ