Παράσταση λόγου και Σεφαραδίτικες μελωδίες Εβραίων τής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ολύμπου

Παράσταση λόγου και Σεφαραδίτικες μελωδίες Εβραίων τής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ολύμπου

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Παράσταση λόγου και Σεφαραδίτικες μελωδίες Εβραίων τής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση που περιλάμβανε παράσταση λόγου αλλά και συναυλία με σεφαραδίτικη (εβραϊκής προέλευσης) μουσική και τραγούδια από την Αναγεννησιακή παράδοση, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατές στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, τη Δευτέρα 8/7/2019. Επρόκειτο για εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας τού Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου με την Τιμώμενη φέτος χώρα, το Ισραήλ.
Η εκδήλωση ήταν η πρώτη από τα Αναλόγια του φετινού 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019 και έφερε τον τίτλο: «ΟΙ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ».
Σεφαραδίτες ονομάζονται οι Εβραίοι που κατάγονται από την Ιβηρική Χερσόνησο. Εγκαταστάθηκαν στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλα μέρη τού κόσμου τον 15ο αιώνα μετά από τον διωγμό που είχαν υποστεί στην Ισπανία.
Το θέμα τής εκδήλωσης παρουσίασε ο Λέων Α. Ναρ, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας τού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας.
Ακολούθησε συναυλία με σεφαραδίτικη μουσική και τραγούδια από την Αναγεννησιακή παράδοση, στη Ladino γλώσσα ως την πιο πρόσφατη, καθώς επίσης και με τη σύνθεση Ladino και Ελληνικών με ντόπιες μελωδίες και ρεμπέτικους σκοπούς, σύνθεση που δημιούργησε ακόμη και δίγλωσσα τραγούδια.
Συμμετείχε το μουσικό σχήμα Pellegrinaggio al Levante, με τη Μαριάντζελα Χατζησταματίου στην ερμηνεία, τον Δημήτρη Δεμελή στο βιολί, τον Νίκο Παναγιωτίδη (κιθάρα, λάφτα), καθώς και τον Νικόλα Μυλωνά στα κρουστά.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με δύο τραγούδια από το Ισραήλ, στην Εβραϊκή γλώσσα. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Το θεατρικό Αναλόγιο με τίτλο «Λεχαΐμ = Στη ζωή», το οποίο υποστηρίχθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, επιμελήθηκε η Μπέττυ Μαγρίζου.
Την παράσταση, που είχε ελεύθερη την είσοδο για το κοινό, σκηνοθέτησε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιώργος Χ. Χανδόλιας.

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ