ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Λάρισας, με πρωτοβουλία της Κίνησης «Λάρισα η πόλη μου», μιας ομάδας πολιτών που οργανώνουν τακτικές δράσεις για τη γνωριμία και ανάδειξη τόπων και μνημείων που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Λάρισας.

Την ξενάγηση ανέλαβε η διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και μέλος της Κίνησης, κ. Αλίνα Μωυσή, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορία του νεκροταφείου, καθώς και στους νόμους και τα έθιμα που διέπουν το σκληρό κεφάλαιο του θανάτου, σύμφωνα με την Εβραϊκή θρησκεία, εξηγώντας παράλληλα τους συμβολισμούς πίσω από τις σχετικές συνήθειες. Στη συνέχεια παρουσίασε στους παρευρισκόμενους μια σειρά από μνήματα, που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς με τον τρόπο τους «διηγούνται» την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της Λάρισας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα (π.χ. τάφους ραβίνων, ιερουργών και ανθρώπων που προσέφεραν στα κοινά, θυμάτων βομβαρδισμών και μαχών κατά τη διάρκεια της κατοχής, επιζώντων του Ολοκαυτώματος κ.λπ).

Το πρώτο αυτό «άνοιγμα» του χώρου του εβραϊκού νεκροταφείου στους πολίτες της Λάρισας υπήρξε επιτυχημένο, όπως φάνηκε από τη μεγάλη προσέλευση και από τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και συζητήσεις των ανθρώπων που το παρακολούθησαν.

 

(Φωτο: Γ. Τράντας, Π. Δομούζης)

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ