ΝΕΟ CD ΜΕ ΡΩΜΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΝΕΟ CD ΜΕ ΡΩΜΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Εκδόθηκε πρόσφατα από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ένα εξαιρετικό cd με τίτλο «Άγνωστοι Μουσικοί Θησαυροί των Ελλήνων Εβραίων», που περιλαμβάνει 21 σπάνια μουσικά κομμάτια από τη Ρωμανιώτικη και Σεφαραδίτικη παράδοση της Ελλάδας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα επιστημονικής και πολύχρονης έρευνας  σε διαθέσιμες πηγές, παλιά βιβλία αλλά και στη μνήμη ηλικιωμένων μελών των Εβραϊκών κοινοτήτων, μέσω της οποίας προέκυψαν πολύτιμα δεδομένα για την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ελλήνων Εβραίων.

Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από την υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, Μαριάντζελα Χατζησταματίου, η οποία και τα ερμηνεύει μοναδικά, μαζί με το μουσικό σύνολο Pellegrinaggio al levante Ensemble, που χρησιμοποιεί πλήθος παραδοσιακών οργάνων της περιοχής και της εποχής. Στον δίσκο περιλαμβάνεται επίσης ένθετος κατάλογος με τους στίχους των τραγουδιών καθώς και με τεκμηριωμένες εισαγωγές, όπου αναφέρονται η προέλευση και οι παραλλαγές του καθενός και η σύνδεσή τους με την τοπική παράδοση και ιστορία.

Όπως τόνισε η κ. Χατζησταματίου στην παρουσίαση του cd «ακούγοντας κάποιος αυτά τα τραγούδια, έρχεται πιο κοντά στην κατανόηση της ιστορίας και της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων. Τα τραγούδια είναι η «αιματολογική ανάλυση» μιας κοινωνίας. Σου αποκαλύπτουν γλωσσικές επιρροές, πληροφορίες για την σχέση με τον Θεό, τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τους καημούς, τους φόβους, αλλά είναι και πολύτιμη πηγή λαογραφικών και ιστορικών πληροφοριών».

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης πρόσφερε στην Κοινότητά μας έναν αριθμό αντιτύπων του cd. Όποιος ενδιαφέρεται να το αποκτήσει, παρακαλείται να απευθυνθεί στο γραφείο (τηλ: 2410532965)

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ