ΜΙΑ ΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥ-ΜΠΙΣΒΑΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΜΙΑ ΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥ-ΜΠΙΣΒΑΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Με μια ελιά που φυτεύτηκε στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων γιόρτασαν το  Του Μπισβάτ μικροί και μεγάλοι στην Κοινότητα Λάρισας, συνδυάζοντας το αγαπημένο έθιμο της γιορτής με το ιερό χρέος της Μνήμης.

Η Ρακέλα Τούλη, μαθήτρια της ΣΤ΄τάξης, εξήγησε με λίγα λόγια τη γιορτή του Του Μπισβάτ, τα έθιμα και τα νοήματά της κι έπειτα όλα τα παιδιά της Κοινότητας, μαζί με τον δάσκαλό τους, Τζάκο Αλγκάβα, βοήθησαν το δεντράκι να πάρει τη νέα του θέση πάνω στην Πλατεία!

Η ελιά επιλέχθηκε λόγω του πολλαπλού συμβολισμού της, εξήγησε η διευθύντρια της Κοινότητας, Αλίνα Μωυσή και κυρίως γιατί, όπως εκείνη δίνει το λάδι της μονάχα όταν πιεστεί, έτσι κι εμείς, ως άτομα αλλά και ως λαός, ζωντανεύουμε μέσα από την πάλη και προοδεύουμε παρά τις αντιξοότητες.

«Φυτεύουμε σήμερα μια νεαρή ελιά σ’ αυτόν τον εμβληματικό χώρο. Εδώ ακριβώς, όπου 75 χρόνια πριν οι Ναζί συγκέντρωσαν τους Εβραίους της Λάρισας και τους οδήγησαν στην κόλαση του Άουσβιτς, εμείς συγκεντρωνόμαστε με χαρά, για να προσθέτουμε ζωή και ευλογία, για να επιβεβαιώσουμε ότι το καλό πάντα θα θριαμβεύει!» είπε η κα Μωυσή.

Αμέσως μετά, κρατώντας όλοι μαζί ένα τεράστιο πανώ-έργο τέχνης, δημιουργία του Αλβέρτου Κοέν, φωτογραφήθηκαν μπροστά στο Μνημείο Ολοκαυτώματος για την καμπάνια WeRemember, στέλνοντας δυνατό και ηχηρό μήνυμα: ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ… Αντιδρούμε στην αδιαφορία, καταγγέλλουμε τον ρατσισμό, ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, σε κανέναν, πουθενά στον κόσμο.

Με ένα σακουλάκι ξηρούς καρπούς, που ετοίμασαν οι κυρίες της Κοινότητας, για να ειπωθούν οι μπεραχώτ (ευλογίες) της γιορτής, αποχώρησαν όσοι βρέθηκαν στη διπλή αυτή εκδήλωση, και με συναισθήματα πολλά… κυρίως όμως με αυτό της υπερηφάνειας!

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ