Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΠΕΤΤΥΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΠΕΤΤΥΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Η συγγραφέας και Γεν.Γραμματέας της Κοινότητας Λάρισας, Μπέττυ Μαγρίζου, γράφει για το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2024, καλεσμένη από τον Πρόξενο της Ελλάδας, ως κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ήταν Αύγουστος του 2023 όταν μου έγινε η πρόταση από τον Έλληνα Πρόξενο στην Νέα Υόρκη κ. Ντίνο Κωνσταντίνου και από τον πρόεδρο των Αμερικάνων φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας κ. Σόνυ Ασσέρ, που συνδιοργανώνουν την Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στη Νέα Υόρκη, να είμαι η κεντρική ομιλήτρια. Η εκδήλωση είχε οριστεί για τις 18 Ιανουαρίου 2024. Μπορείτε να φανταστείτε τη μεγάλη μου έκπληξη, συγκίνηση και χαρά στην τόσο τιμητική αυτή πρόταση! Την δέχτηκα μετά από παρακίνηση του άνδρα μου, ο οποίος θα με συνόδευε σε αυτό το ταξίδι, μαζί με την κόρη μας Φάνια. Αμέσως κάθισα κι έγραψα την ομιλία μου. Η πρόκληση αλλά και η ευθύνη να είναι κάτι σημαντικό αυτό που θα πω, μεγάλη. Ευτυχώς η πρώτη γραφή βγήκε όπως ακριβώς την ήθελα. Οι μέρες περνούσαν και η χαρά μου αυξανόταν. Έλα όμως που η ζωή άλλα προέβλεπε για την οικογένεια μας. Τελείως ξαφνικά, στις 17 Σεπτεμβρίου έφυγε ο αγαπημένος μου Τζων. Το ταξίδι τώρα θα το κάναμε με την κόρη μου.

Πρώτη μου φορά στην Νέα Υόρκη και στην καρδιά της στο καταπληκτικό Μανχάταν! Ό,τι καλύτερο! Τι με εντυπωσίασε ιδιαίτερα; Η τέχνη βρίσκεται παντού και εκτιμάται απίστευτα! Οι καλλιτέχνες εκτιμώνται απεριόριστα! Το Μπρόντγουεϊ προσφέρει συγκλονιστικά θεάματα! Τα Μουσεία είναι υπέροχα! Το Σέντραλ Παρκ, αναπνοή για την πόλη και τους κατοίκους της, πανέμορφο και τεράστιο! Δεν ξεχνώ όμως την όμορφη φιλοξενία και την ωραία κουβέντα με τον  Πρόξενο, στο σπίτι του, την περιποίηση και ζεστασιά των φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Σόνυ Ασσέρ και Λέων Λεβή, το φιλόξενο και ζεστό σπίτι του Βίκτωρα και της Νινέττας Κοέν και φυσικά την απίστευτη φιλοξενία των αγαπημένων μου συγγενών Ακυ και Μύριαμ Μπουρλά, που άνοιξαν το σπίτι τους και την αγκαλιά τους για μας.

Μόλις έφθασα στην Νέα Υόρκη, έδωσα συνέντευξη στο ραδιόφωνο του απόδημου Ελληνισμού cosmos fm και στον δημοσιογράφο Στέλιο Τακετζή. Μιλήσαμε για την μαρτυρία του πατέρα μου, για την τιμητική πρόσκληση μου στην Ημέρα Μνήμης αλλά και για την προβολή στο Ertflix International της σειράς «Το Βραχιόλι της φωτιάς» που θα ξεκινούσε με αγγλικούς υπότιτλους, με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας μου. Ακολούθησε τουρισμός μέσα στο τσουχτερό κρύο της Νέας Υόρκης, αλλά μας αποζημίωναν όσα βλέπαμε.

Και η σπουδαία μέρα έφθασε! Στην όμορφη αίθουσα του Κέντρου Εβραϊκών Σπουδών και μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, η εκδήλωση ξεκίνησε με συντονιστή τον Λέων Λεβή και με τους χαιρετισμούς του Έλληνα Προξένου, του Πρέσβη του Ισραήλ, Αβίβ Εζρά, του Πρωτοσύγγελου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Νεκτάριου (ο Αρχιεπίσκοπος ήταν στην Ελλάδα προσκεκλημένος από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, για να μιλήσει στην Ημέρα Μνήμης) του Προέδρου των φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και της Ραβίνου Ντιάνας Γκερσόν. Μετά, ο συντονιστής με ανήγγειλε με πολύ ωραία λόγια, ως μια συγγραφέα με διεθνή αναγνώριση, αφού, χάρη στο βιβλίο μου και στην μεταφορά του στην δημόσια τηλεόραση, κατάφερα να γίνει γνωστό το θέμα του άδικου χαμού των 70.000 Ελλήνων Εβραίων. Μίλησε για την δύναμη  της γραφής μου και την ικανότητα μου να μιλάω με σεβασμό για εθνότητες και θρησκείες και για δύσκολες αλήθειες που πολλοί δεν ήθελαν για χρόνια να ακούσουν.

Πριν ανεβώ στο βήμα, προβλήθηκε στην οθόνη το τρέιλερ της σειράς με αγγλικούς υπότιτλους.  Η ομιλία μου, την οποία έκανα στα ελληνικά, ήταν ένα λογοτεχνικό κείμενο, που αναφερόταν στην ιστορία της οικογένειας του πατέρα μου, στο πρόσωπο του οποίου έβλεπε κανείς τις ιστορίες όλων των Ελλήνων Εβραίων. Η αγγλική μετάφρασή της προβαλλόταν στην οθόνη. Προτίμησα να μιλήσω στην γλώσσα μου, για να μεταφέρω πιο εύκολα τα συναισθήματα μου. Θαρρώ πως άγγιξα και συγκίνησα το κοινό, αφού, τελειώνοντας, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και με χειροκροτούσαν! Κάπου εκεί ψηλά, σε μια γωνία, ένοιωθα πως κάποιοι με παρακολουθούσαν και καμάρωναν για μένα! Ακολούθησε δεξίωση και δείπνο.

Την άλλη μέρα μου ζητήθηκε από την δημοσιογράφο Χρύσα Αβράμη νέα συνέντευξη στο cosmos fm με την προϋπόθεση να ξεκινήσω με την ανάγνωση της ομιλίας μου!

Το ταξίδι στην Νέα Υόρκη ήταν μια υπέροχη εμπειρία κι ένα βάλσαμο για την ψυχή μου. Κυρίως όμως είχε να κάνει με την τήρηση της υπόσχεσης που έδωσα στον πατέρα μου, να μην ξεχάσω ποτέ και να μεταφέρω τη μνήμη όσο πιο μακριά μπορώ.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ