Η Γιορτή «Του Μπισβάτ»

Η Γιορτή «Του Μπισβάτ»

Το Του Μπισβάτ (Εβραϊκά: ט״ו בשבט; tú bish’vat) είναι εβραϊκή εορτή που πραγματοποιείται την 15η ημέρα του εβραϊκού μήνα Σσεβάτ (το 2020, το Του Μπισβάτ αρχίζει το ηλιοβασίλεμα της 9ης Φεβρουαρίου και τελειώνει το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου ). Ονομάζεται επίσης Rosh HaShanah La’Ilanot , κυριολεκτικά «Νέο Έτος των Δέντρων». Είναι η εποχή όπου ανθίζουν τα πρώτα δέντρα στο Ισραήλ, ξυπνώντας από το χειμερινό τους ύπνο και ξεκινώντας έναν νέο κύκλο καρποφορίας. Στο σημερινό Ισραήλ, αλλά και στις εβραϊκές κοινότητες της Διασποράς, όπως και στη Λάρισα, η μέρα γιορτάζεται ως μέρα οικολογικής συνειδητοποίησης και φυτεύονται δέντρα για τον εορτασμό.

Το όνομα Του Μπισβάτ προέρχεται από το εβραϊκό ημερολόγιο και σημαίνει 15 του μήνα Σσεβάτ. Το «Tu» αντιπροσωπεύει τα εβραϊκά γράμματα Tet και Vav, τα οποία μαζί έχουν την αριθμητική τιμή των 9 και 6, αθροίζοντάς τα παίρνουμε τον  αριθμό 15.

Σύμφωνα με τον Εβραϊκό νόμο, το «Νέο Έτος των Δέντρων» σχετίζεται με τους διάφορους φόρους που χωρίζονταν από την παραγωγή στην Ιερή Γη. Οι φόροι αυτοί ήταν διαφορετικοί κάθε χρόνο στον επταετή κύκλο της Σσεμιτά καθώς τα χωράφια τελούσαν υπό αγρανάπαυση κάθε έβδομο έτος. Το σημείο όπου ένας ανθισμένος καρπός θεωρείται ότι ανήκει στον επόμενο χρόνο του κύκλου είναι η 15η του Σσεβάτ.

Ο Άνθρωπος, ύψιστη αξία για την ιουδαϊκή θρησκεία και σύμφωνα με τη φράση που υπάρχει στο Δευτερονόμιο 20:19 «ο Άνθρωπος είναι ένα δέντρο στον αγρό»,  οφείλει να γνωρίζει ότι η Γη του δίνει ζωή και ότι είναι απόλυτα εξαρτημένος με αυτή καθώς του προσφέρει τα απαραίτητα. Η μέρα αυτή τιμά τη γη, τους καρπούς της και αναφέρεται στην αδήριτη ανάγκη του ανθρώπου να είναι μέλος της και να την φροντίζει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Την ημέρα του Του Μπισβάτ τρώμε καρπούς, κυρίως από τα επτά είδη που ξεχωρίζουν στην Τορά μέσα από τους ύμνους σχετικά με τον πλούτο της Ιερής Γης. Τα είδη αυτά είναι: σιτάρι, κριθάρι, σταφύλια, σύκα, ρόδια, ελιές και χουρμάδες.

*Οι μαθητές του εβραϊκού σχολείου Λάρισας συνηθίζουν κάθε χρόνο να φυτεύουν ένα δέντρο σε διάφορα σημεία της πόλης μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν φυτέψει από ένα δέντρο στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Ολοκαυτώματος, στην Πλατεία Άννας Φρανκ, στο Αστυνομικό Μέγαρο, στην Συναγωγή μας και σε σχολεία της Λάρισας με την συμμετοχή των μαθητών τους.

tubishvat 034.1.jpg

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ