ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023– Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023– Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 

Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα τιμήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, παρουσία των ανώτατων εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπων Προξενείων και Πρεσβειών, Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και Οργανισμών, Συλλόγων της πόλης, καθώς και πλήθους Λαρισαίων που θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη μιας θηριωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 6.000.000 Εβραίους και ανάμεσά τους 63.000 Έλληνες, από τους οποίους οι 235 ήταν συμπολίτες μας.

Ο δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαστεργίου, κατά γενική ομολογία εξαιρετικός στον ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο καλωσόρισμά του στην περιφρόνηση της ανθρώπινης ισότητας ως βάση της φρικαλέας ιδεολογίας του ναζισμού, κάνοντας μια αξιοπρόσεκτη αναφορά στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που έχουν ή οφείλουν να έχουν ως στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της εισήγησής του.

https://www.larissapress.gr/2023/01/29/i-lista-tis-dimosiografikis-enochis/

ΑΝΑΜΜΑ ΚΕΡΙΩΝ

Ακολούθησε η πιο συγκλονιστική στιγμή της εκδήλωσης, με το άναμμα έξι κεριών, ένα για κάθε εκατομμύριο αθώων νεκρών του Ολοκαυτώματος. Πέντε άντρες και πέντε γυναίκες μέλη της Κοινότητάς μας, που αντιπροσωπεύουν όλες τις γενιές της τρέχουσας ζώσας ιστορίας και συνδέονται με τη φρίκη των στρατοπέδων, άναψαν διαδοχικά τα πέντε πρώτα κεριά, με τον κ. Παπαστεργίου να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κ. Νάκη Μπέγα, τη μοναδική εν ζωή στην πόλη μας όμηρο των στρατοπέδων, η οποία δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση. Το έκτο κερί άναψαν όλα μαζί τα παιδιά της Κοινότητας, συμβολίζοντας το μέλλον, τη διατήρηση της μνήμης, την ελπίδα, τη «νίκη»…

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

«Η παρουσία μας εδώ είναι ζήτημα συνείδησης και χρέους», ανέφερε μεταξύ άλλων σε σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κάνοντας αναφορά στο αποτύπωμα που άφησε η εβραϊκή κοινότητα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λάρισας, πλήρως ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας.

«Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα δείχνει να χάνει τον βηματισμό της. Η ιστορική μνήμη μετατρέπεται σε ιστορικό καθήκον. Ο αγώνας για αρμονική συνύπαρξη είναι μια μάχη καθημερινή. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στη λήθη», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης.

«Δεν θα ξεχάσουμε και θα πασχίσουμε ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», τόνισε ο Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Τσαχ Σάαρ, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Καθ.  Μάνος Αλχανάτης, αναφέρθηκε στους αμείλικτους αριθμούς του Ολοκαυτώματος, περιγράφοντας «ένα απίστευτο έγκλημα μιας υποτίθεται πολιτισμένης κοινωνίας, μια κτηνωδία και ένα καλά οργανωμένο έγκλημα γενοκτονίας.»

«Πρόκειται για την πιο σκληρή σελίδα στην ιστορία των Εβραίων και την πιο μελανή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, Ηλίας Καμπελής, κάνοντας μνεία στο 1/3 της εβραϊκής κοινότητας της Λάρισας που χάθηκε, μα και ευχαριστώντας για τη διάσωση και αναστήλωση της Συναγωγής στις μέρες μας. «Η ανθρωπότητα πρέπει να θυμάται ότι η ειρήνη είναι το δώρο του καθενός από μας προς τον άλλον. Είναι καιρός να διώξουμε τους δαίμονες που βρίσκονται μέσα μας δημιουργώντας έτσι χώρο να κατοικήσουν οι άγγελοι. Είθε να ζήσουμε και να θυμίζουμε στις επόμενες γενιές αυτό που συνέβη. Ποτέ ξανά», ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΙΚΛ.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του 

https://www.larissapress.gr/2023/01/29/i-kampelis-kouvalame-tous-tafous-ton-thymaton-tou-olokaftomatos-mesa-stin-psychi-mas/        

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ

Μια ίωση που ταλαιπωρεί την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δεν της επέτρεψε να παραστεί στην εκδήλωση, ενώ την ομιλία της εκφώνησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, περιγράφοντας το Ολοκαύτωμα ως «μια συστηματικά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη γενοκτονία», μα και κάνοντας αναφορές σε δράσεις, εκθέσεις και συνέργειες της κοινότητας με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

«Ο κόσμος δείχνει να διολισθαίνει ξανά σε πρακτικές ιδιαίτερα επικίνδυνες με την εισβολή στην Ουκρανία και μάλιστα στο όνομα της αποφασιστοποίησης», ανέφερε, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στη μακρόχρονη παρουσία της Ισραηλιτικής κοινότητας στη χώρα μας, αλλά και στη Λάρισα, περιγράφοντας ένα ακμάζον εβραϊκό κέντρο με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Στην ομιλία υπήρξαν αναφορές στα έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης της Συναγωγής της Λάρισας, όπως και στη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, με την υπουργό να καταλήγει πως «καλούμαστε να διατηρούμε τον φάρο της μνήμης αναμμένο ώστε να μη γυρίσουμε στα σκοτάδια του ολοκληρωτισμού».

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα, με την ερμηνεύτρια Λουκία Βαλάση και τρεις μουσικούς, που απέδωσαν δύο παραδοσιακά σεφαραδίτικα τραγούδια, δύο κομμάτια από το Μαουτχάουζεν των Καμπανέλλη – Θεοδωράκη και το σπαρακτικό μελοποιημένο ποίημα-προσευχή της Χάνα Σέμες «Ελί – Ελί».

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι συνεργάστηκαν άψογα για την πραγματοποίησή της και ιδιαιτέρως προς τον Λαρισαίο συγγραφέα και σκηνοθέτη Βαγγέλη Κολώνα, για τη σκηνοθετική επιμέλειά της, καθώς και με την ευχή του χρόνου η αντίστοιχη εκδήλωση να πραγματοποιηθεί μέσα στην Εβραϊκή Συναγωγή.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ

Πριν από την κεντρική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής επιμνημόσυνη δέηση από τον Σοφολογιότατο Ραβίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι, ο οποίος στη συνέχεια απευθύνθηκε στους παρισταμένους με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια, μεστά μηνυμάτων και διδαγμάτων. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος από εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πρεσβειών και προξενείων, εβραϊκών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της πόλης. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που τα μικρά παιδιά της Κοινότητας ανέβηκαν στο ύψωμα του μνημείου κρατώντας ένα πανό, που τα ίδια δημιούργησαν, με το οποίο έστελναν το μήνυμα πως δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Πηγές: Ι.Κ.Λ., ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Larissa Press, Larissa Net

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις:

           

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ