ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ

ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λάρισας φύτευσαν βολβούς στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και χιλιάδων άλλων παιδιών, που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, μαθητές της Λάρισας φύτεψαν βολβούς λουλουδιών που θα ανθίσουν κοντά στην Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στα τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη. Τα λουλούδια φυτεύονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Crocus” και στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας υλοποιείται για 5η συνεχή χρονιά.

Ο υπεύθυνος καθηγητής για την υλοποίηση του προγράμματος κ. Σαλτιέλ Μωυσής, που μαζί με 25 μαθητές και μαθήτριες του Β1 τμήματος του 1ου Γυμνασίου προχώρησαν στη φύτευση των βολβών, μίλησε στην «ΕτΔ» για τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και για τη δουλειά που γίνεται μέσα στην τάξη, προκειμένου να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι το θέμα του Ολοκαυτώματος και να ενισχυθεί η γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας. Οι κρόκοι φυτεύθηκαν αυτή τη φορά στα παρτέρια του σχολείου -στο παρελθόν είχαν φυτευθεί και στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και σε άλλα παρτέρια του Δήμου- προκειμένου τα παιδιά να παρακολουθούν την ανάπτυξή τους. Κάθε βολβός που φυτεύθηκε έφερε το όνομα ενός Εβραιόπουλου που έχασε τη ζωή του.

Το λουλούδι που θα ανθίσει, λέει ο κ. Μωυσής, είναι κίτρινος κρόκος και το χρώμα συμβολίζει το κίτρινο άστρο του Δαβίδ, το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φοράνε. Τα λουλούδια του κρόκου, με το κίτρινο χρώμα και το αστεροειδές σχήμα τους, έγιναν σύμβολο μνήμης των ναζιστικών διώξεων των Εβραίων. Καθώς ανθίζουν κάθε άνοιξη, θυμίζουν όλους εκείνους τους αθώους -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Το πρόγραμμα Crocus είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι το θέμα του Ολοκαυτώματος και να ενισχυθεί η γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας.

Η ανάμειξη των παιδιών στη φύτευση των βολβών και η παρακολούθηση της ανάπτυξης των λουλουδιών, ενθαρρύνει τη συνεχή επιμόρφωση σχετικά με τη σημασία της ανεκτικότητας και του σεβασμού.

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα στην Ιρλανδία παρέχει στα σχολεία βολβούς κίτρινου κρόκου για να φυτευτούν το φθινόπωρο στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και των χιλιάδων άλλων παιδιών, που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα. Τα κίτρινα άνθη φέρνουν στη μνήμη το κίτρινο άστρο του Δαβίδ, το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φοράνε. Ο κρόκος ανθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φλεβάρη, κοντά στην παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου). Όταν οι άνθρωποι θαυμάζουν τα λουλούδια, τα παιδιά μπορούν να τους εξηγούν τι συμβολίζουν.

Της Νατάσας Πολυγένη

(Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ