ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

 

Η πόλη μας η Λάρισα μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά πράγματα και, ανάμεσά τους, για την πρωτοπορία αυτής της εκδήλωσης, που γίνεται εδώ και οκτώ χρόνια οργανωμένη από μαθητές και απευθυνόμενη σε μαθητές αλλά και σε όλους τους συμπολίτες.

Πλατεία Άννας Φρανκ

«Παρόλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν είναι κακοί…» Αυτή την πασίγνωστη φράση από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ χάραξε ο γλύπτης Κώστας Νταής στην αναθηματική στήλη που στήθηκε στην μικρή πλατεία δίπλα στο Νοσοκομείο, η οποία ονομάστηκε «Πλατεία Άννας Φρανκ». Στο πρόσωπο της τραγικής εβραιοπούλας, που, παρά τα όσα έζησε, δεν έχασε την πίστη της στους ανθρώπους, μνημονεύονται εκεί τα πιο αθώα από τα 6.000.000 θύματα του Ολοκαυτώματος: τα 1.500.000 παιδιά που χάθηκαν άδικα και αναίτια…

 

Μικρό ιστορικό του θεσμού των σχολικών εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα

Ο μικρός αυτός εμβληματικός χώρος άρχισε να εκπληρώνει τον συμβολισμό του τον Ιανουάριο του 2012. Τότε, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οργανώθηκε εκεί για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, μια μικρή συγκινητική εκδήλωση-αφιέρωμα στην Άννα Φρανκ, με συμμετοχή ενός μόνο σχολείου – του Μουσικού – εκτός από το Εβραϊκό. Την επόμενη χρονιά τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τρία και αρκετά ακόμη ήρθαν να παρακολουθήσουν. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα σχολεία δήλωναν ενδιαφέρον να παρουσιάσουν κάτι, χρησιμοποιώντας όχι μόνο λόγο και μουσική αλλά και σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Έτσι η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Ωδείο, που παρέχει αυτές τις τεχνικές δυνατότητες, ενώ η πλατεία και η στήλη της Άννας Φρανκ είναι ο χώρος όπου γίνεται το κλείσιμο με κατάθεση στεφάνων. Όσο για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, βλέπουμε κάθε χρόνο παρουσιάσεις εξαιρετικά υψηλού, σχεδόν επαγγελματικού, επιπέδου με κάθε είδους εκφραστικό μέσο και συγκινούμαστε με τις συνειδητοποιημένες φωνές των νέων που εμφανίζονται στη σκηνή αλλά και με την ανταπόκριση αυτών που γεμίζουν το Ωδείο. Η δράση έχει ενταχθεί στο μόνιμο πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων της Δ/βάθμιας καθώς και στην επίσημη πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Μ’ άλλα λόγια έγινε «θεσμός»! Και «θεσμός» σημαίνει κάτι που έχει βαρύτητα, ουσία και τη δύναμη να διαμορφώνει καταστάσεις.

 

Η φετινή εκδήλωση

Σε ένα Ωδείο κατάμεστο από νέους πραγματοποιήθηκε το φετινό αφιέρωμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Ολοκαύτωμα το πρωί της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου και ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Γ. Δοδοντσάκη, Περιφ. Δ/ντη Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Γ. Καψάλη, Δ/ντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Αμέσως μετά, «δικαιωματικά» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η συντονίστρια της εκδήλωσης, Χριστίνα Ηλιάδη, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ/θμιας, ανέβηκαν πρώτα στη σκηνή τα παιδιά της Ισραηλιτικής Κοινότητας που φοιτούν στο δημοτικό της Σχολής Καραβάνα. Με το θεατρικό τους δρώμενο βασισμένο σε παιδικό βιβλίο για το Ολοκαύτωμα και το τρυφερό τους τραγούδι συγκίνησαν το κοινό, ενώ τελείωσαν με ένα αισιόδοξο μήνυμα από το θεατρικό αναλόγιο «Λεχάιμ -Στη ζωή» της Μπέττυς Μαγρίζου.

Στη συνέχεια ομάδες μαθητών από 13 (αριθμός ρεκόρ!) Γυμνάσια και Λύκεια παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει με τη βοήθεια των εμπνευσμένων καθηγητών τους πάνω στο φετινό θέμα που ήταν «Το Ολοκαύτωμα μέσα από τις Τέχνες» Με σοβαρότητα, ευαισθησία, φαντασία και νεανική ορμή τα παιδιά προσέγγισαν το Ολοκαύτωμα χρησιμοποιώντας κάθε μορφή τέχνης: μουσική, τραγούδι, συγγραφή και ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, δημιουργία και προβολή βίντεο, ζωγραφική (με έργα στο φουαγιέ του ΔΩΛ που θα παραμείνουν μέχρι τις 31/1/2020) ακόμα και με χορό και μιούζικαλ! Το αποτέλεσμα ήταν ένα καθηλωτικό δίωρο αφιέρωμα στο δύσκολο και σκληρό θέμα του Ολοκαυτώματος, που έδωσε όμως ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Γιατί αυτά τα παιδιά είναι η ασπίδα απέναντι στον ρατσισμό, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας.

 

    

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ