ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩ – 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩ – 2022

Από 21 έως 25 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο και την Κω οι εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Δωδεκανήσου. Η Ι.Κ. Ρόδου διοργάνωσε και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων πολιτισμού και τέχνης.

Η Εβραϊκή Κοινότητα της Λάρισας, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της κ. Ηλία Καμπελή, όπως και όλες οι άλλες Εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, τίμησαν τη μνήμη των 1.600 Εβραίων της Ρόδου και της Κω, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων, ανάμεσα τους και την επίδοση τιμητικής πλακέτας στην κ. Ρόζα Μαγρίζου για την προσφορά του αείμνηστου συζύγου της, Μώρις Μαγρίζου, που διατέλεσε επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του ΚΙΣ και Γεν.Γραμματέας της Διαχειριστικής Επιτροπής της κοινότητας Ρόδου και σηματοδότησε την ιστορία και την πορεία της Ι.Κ. Ρόδου, αλλά και τη δέσμευσή της στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Ο Δήμαρχος Ρόδου στην κεντρική ομιλία στη Συναγωγή Ρόδου τόνισε: «Σήμερα, η Ρόδος θυμάται και θρηνεί. Κλαίει για τα παιδιά της. Γι’ αυτό το κακό που ήρθε από μακριά και σκέπασε το φως του ήλιου μας. Το φως της συνύπαρξης αιώνων. Πλάι στην εκκλησιά, το τζαμί και δίπλα του η Συναγωγή. Αυτό το πνεύμα της αρμονικής συμβίωσης, που έκανε τον τόπο μας να ανθίζει και να καρποφορεί, να είναι από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στην Ανατολική Μεσόγειο και άσβηστος Φάρος Πολιτισμού».

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με επίσκεψη στη Συναγωγή της Κω, όπου έλαβε χώρα μια τελετή προς τιμήν των Κώων Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

 

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ