ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2020

ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2020

Την επέτειο του Ολοκαυτώματος, του ειδεχθέστερου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας τίμησε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 η Λάρισα, τιμώντας έτσι τη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που βρήκαν φρικιαστικό θάνατο στα στρατόπεδα του ναζιστικού θανάτου.

«Η ανθρώπινη γλώσσα δεν διαθέτει εκείνες τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν όσα είδαν, όσα έζησαν, όσα μύρισαν, όσα γεύτηκαν τα εκατομμύρια των συμπατριωτών μας που βρέθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Ραβίνος της Λάρισας Ηλίας Σαμπετάι, ο οποίος έδωσε την υπόσχεση πως «κανείς δεν πρόκειται να λησμονήσει τα όσα συνέβησαν και τα οποία αποτελούν όνειδος για την ανθρωπότητα».

Οι πολιτικές και πολιτικές αρχές της πόλης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, παρουσία του Αμερικανού, Γερμανού και Γάλλου Πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, είδαν για μια ακόμη χρονιά τη μοναδική Εβραία επιζήσασα του Άουσβιτς που ζει στη Λάρισα κα Νάκη Μπέγα, να καταθέτει το στεφάνι της εις μνήμη όλων εκείνων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα εξόντωσης,

και εν συνεχεία να καταθέτουν και εκείνοι το δικό τους στεφάνι.

Η βραδιά τιμής της Ημέρας Μνήμης στη Λάρισα συνεχίστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας όπου άναψαν έξι κεριά στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα της ναζιστικής φρίκης.

Το πρώτο κερί άναψε η μοναδική επιζήσασα όμηρος των ναζιστικών στρατοπέδων κ. Νάκη Μπέγα και ακολούθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο ραβίνος κ. Ηλία Σαμπετάι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Β. Πινακάς, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος και ο κ. Μίνως Αλμπελανσής εκπροσωπώντας τη 2η γενιά Εβραίων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στο Δημοτικό Ωδείο, ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος:

«Η Ελλάδα ήταν πάντα ένα φιλόξενο μέρος για τους Εβραίους. Το Ολοκαύτωμα ήταν η σημαντικότερη γενοκτονία ανθρώπων στον 20ό αιώνα και αυτό μόνο του αρκεί. Αυτό το γεγονός επηρεάζει τη ζωή μας μέχρι σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στον θάνατο λόγω της θρησκείας τους αλλά και για το γεγονός ότι στερούνταν πατρίδας. Είναι ευλογία ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε, υπάρχοντας διακριτά. Οι δύο λαοί πορεύονται διεκδικώντας κοινά δίκαια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι ο σεβασμός της ανθρώπινης ύπαρξης, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ο διάλογος, η δικαιοσύνη, η πνευματική ανοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξίες που πρέπει να περιφρουρούνται.

«Πότε ξανά» ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε στους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Β. Πινακάς που μετέφερε το μήνυμα του περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Γ. Σούλτης που μετέφερε το μήνυμα του δημάρχου κ. Απ. Καλογιάννη, ο πρόεδρος της Ι.Κ.Λ. κ. Μ. Μαγρίζος και ο εκπρόσωπος – αναπληρωτής γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Ακης Ρομπίσα.

Κοινή συνιστώσα όλων ότι το Ολοκαύτωμα είναι ανεξίτηλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, από τους ναζί που τυφλωμένοι από το μίσος και τη μισαλλοδοξία, θέλησαν να εξαλείψουν δια της βίας πληθυσμούς εκατομμυρίων, στο όνομα της «νέας τάξης» που οραματίζονταν, και το ότι η μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή, ιδιαίτερα σήμερα που ο αντισημιτισμός και οι μισαλλόδοξες φωνές αναβιώνουν. Το μοναδικό όπλο-ασπίδα στον ρατσισμό είναι τα ιδεώδη της δημοκρατίας, η γνώση, η παιδεία και ο πολιτισμός, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση αποσπασμάτων από τη σκηνική σύνθεση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακής Σπανού «Το Χαμένο Πρόσωπο της Φλώρα Νισήμ». Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος κ. Σοφία Σπανού.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ