ΔΙΔΑΧΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΙΕΡΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ

ΔΙΔΑΧΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΙΕΡΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ – ΑΠΟΤΙΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

«Έχουμε ιερό χρέος να μην σβήσουν τα ίχνη αίματος… Το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές, για τα θύματα ενός αναιτιολόγητου μίσους» τόνισε ο Ραβίνος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Ιλία Ζαμπεθάι, για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, μπροστά από το μνημείο Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, στη Λάρισα, ανοίγοντας την εκδήλωση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε χθες.

Και αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν όλοι οι ομιλητές που ακολούθως πήραν τον λόγο στην εκδήλωση που συνεχίστηκε στη Συναγωγή, μιλώντας για το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και καταλήγοντας στην ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης, καθώς στην εποχή μας ο ναζισμός, ο φασισμός και ο ρατσισμός αναβιώνουν και απειλούν…

imera_mnimis-6.jpg
imera_mnimis-7.jpg
imera_mnimis-8.jpg
imera_mnimis-9.jpg

«Ποτέ ξανά! Είναι δύο λέξεις που μας ενώνουν όλους», τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Λάρισας κ. Κώστας Αγοραστός υποστηρίζοντας ότι: «Αναλαμβάνουμε τη δική μας δέσμευση, να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής και της λήθης. Μία είναι η επιλογή μας: ποτέ ξανά και πρέπει να προσεγγίσουμε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ως δίδαγμα να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή μίσους…».

«Σήμερα παρά ποτέ είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερόμαστε σ’ αυτό το έγκλημα σταθερά και με επιμονή», επισήμανε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης προσθέτοντας: «Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε προς όλους μια πολύ απλή αλήθεια. Ότι το Ολοκαύτωμα θέτει υπό διαρκή δοκιμασία την ηθική συνείδηση της Ανθρωπότητας.

Και αποτελεί διαρκή υποχρέωση όλων μας να στεκόμαστε υπεύθυνα έναντι αυτής της πρόκλησης, φροντίζοντας για τη μετάδοση αλλά και την αποτροπή όλων εκείνων των δεδομένων που οδήγησαν στην τραγωδία.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος συνιστά αποφασιστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των συνειδήσεων. Όλων μας, μα κυρίως των νεότερων γενεών».

Την ανέγερση μνημείου στη Λάρισα, για τους «Δικαίους των Εθνών»- όσων βοήθησαν και στήριξαν τους Εβραίους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους Ναζί- ανακοίνωσε ο δήμαρχος, καθώς και εργασίες που θα γίνουν για την αναβάθμιση της πλατείας Εβραίων Μαρτύρων.

«Είμαστε υπόλογοι στη μνήμη των Εβραίων…» δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, αναφερόμενος στην ευθύνη που βαραίνει σήμερα την Ανθρωπότητα για την εξάπλωση και την άνοδο του φασισμού, του ρατσισμού και νέων ναζιστικών σωμάτων σε όλη την Ευρώπη, δηλώνοντας τα εξής: «Η ανθρωπότητα δεν έλαβε μέτρα για τη μη επανάληψη μιας νέας γενοκτονίας. Συναγερμός έχει σημάνει… Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενάντια στα φαινόμενα του φασισμού, με εργαλεία την παιδεία και τη γνώση».

Την ίδια άποψη υποστήριξε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Η ευθύνη που βαραίνει σήμερα τους ώμους μας είναι να μην ξεχάσουμε. Όσο αναβιώνει ο φασισμός έχουμε καθήκον το «ποτέ ξανά» να γίνει στάση ζωής».

Ο καθηγητής, στρατηγικός σύμβουλος, κ. Νίκος Λυγερός, που έκανε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ανέφερε: «Το ποτέ ξανά, γίνεται σήμερα πότε και πάλι!» και πως: «Ξεχνάμε πόσο βαρύ είναι το έργο της μνήμης. Μόνο η μνήμη είναι ικανή να ξεπεράσει το όριο του θανάτου…

Η λήθη είναι απάνθρωπη. Μια μνήμη που έχει ευθύνες έχει βαρύτητα και καθήκον» κατέληξε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο σεβ. μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ενώ η επιζήσασα όμηρος των ναζιστικών στρατοπέδων κα Νάκη Μπέγα, πραγματοποίησε το καθιερωμένο άναμμα των έξι κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ακολούθως εμφανίστηκε η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου, όπου έψαλε ψαλμούς και τραγούδια.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, φορέων και συλλόγων της Λάρισας, της Θεσσαλίας και απ΄ ολη τη χώρα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη.

imera_mnimis-10.jpg
imera_mnimis-11.jpg
imera_mnimis-12.jpg

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ – ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Νωρίτερα, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από: την επιζήσασα Στρατοπέδων Συγκέντρωσης κ. Νάκη Μπέγα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μώρις Μαγρίζο, τον στρατηγό διοικητή της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκη, τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη, τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλη Καραπιπέρη, εκπρόσωπο του περιφερειακού διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Ζήση Μπρούζα, την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν Αμπα, εκπροσώπους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Εβραϊκών Οργανισμών και Κοινοτήτων Αθηνών, Βόλου, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, των Πρεσβειών Γαλλίας και Γερμανίας, το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αννυ Ψάρρα, τον πρόεδρο του ΣΘΕΒ κ. Αχ. Νταβέλη, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Λάρισας, του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, του Συλλόγου Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου, του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Λάρισας, της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας «Οικολογική Θεσσαλία», εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων, Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, της Καθολικής Εκκλησίας Λάρισας, της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδας και μαθητές της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας.

imera_mnimis-2.jpg
imera_mnimis-3.jpg
imera_mnimis-4.jpg
imera_mnimis-5.jpg

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Μηνύματα απέστειλαν, οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος, της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας και Γιώργος Κατσιαντώνης, του ΚΙΝΑΛ Κ. Μπαργιώτας και η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Οικολογική Θεσσαλία».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ

Σήμερα Παρασκευή, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης από μαθητές σχολείων της Λάρισας. Συγκεκριμένα στις 10 π.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα με θέμα «Φωτεινές σελίδες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης: Άνθρωποι που βοήθησαν και έσωσαν παιδιά κατά το Ολοκαύτωμα».

Στο πλαίσιό του χαιρετισμούς θα απευθύνουν η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Καψάλης και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Βούλγαρης.

Στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Άννας Φρανκ (οδός Ερυθρού Σταυρού – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας) θα γίνει κατάθεση στεφάνων από σχολεία της Λάρισας στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

(Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ