ΑΣΒΕΣΤΗ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΑΣΒΕΣΤΗ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ» ΕΠΕΤΕΙΟ

«Μοναδική ασπίδα απέναντι στον ρατσισμό είναι ο ανθρωπισμός και μοναδικός τρόπος να ενεργοποιηθεί αυτή η ασπίδα είναι η παιδεία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος.

Με επιμνημόσυνη δέηση, άναμμα κεριών και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας ξεκίνησαν οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα, τιμώντας την επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο ραββίνος Ηλίας Σαμπετάι, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η τελευταία Λαρισαία επιζήσασα από το στρατόπεδο Αουσβιτς, κ. Νάκη Μπέγα, κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.

Την εκδήλωση, που ακολούθησε στη Συναγωγή, άνοιξε με ομιλία του, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο οποίος μίλησε για την πιο μαύρη σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, το Ολοκαύτωμα, κατά το οποίο οφείλουμε να θυμόμαστε τα εκατομμύρια θυμάτων, αλλά και τις πράξεις γενναιότητας και καλοσύνης χιλιάδων ανθρώπων που βοήθησαν στη διάσωση, επίσης, εκατομμυρίων Εβραίων σε όλη την Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι πρέπει καθημερινά να καταδικάζουμε τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην οδυνηρή αυτή επέτειο και ανέφερε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το σύνθημα του Ολοκαυτώματος «Ποτέ ξανά» πρέπει να αντηχεί δυνατά και καθαρά. Επιπλέον, ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Ισραηλίτικη Κοινότητα εξετάζεται η προοπτική να τιμηθούν οι Λαρισαίοι που βοήθησαν τους Εβραίους της πόλης να γλιτώσουν από την καταδιωκτική μανία των Ναζί.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτιέλ δήλωσε συγκινημένος για την παρουσία του στη Λάρισα, μια πόλη στην οποία οι ομόθρησκοί του έζησαν πάντα με τους συντοπίτες τους σε κλίμα αδελφοσύνης και προσπάθειας για το κοινό καλό, σε μία πόλη όπου δεν υπήρξε διαχωρισμός σε θέματα θρησκευτικών, εθνικών ή φυλετικών διαφορών. Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ τόνισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης ώστε τα μηνύματά της να γίνουν οδηγός και τρόπος ζωής, ενώ χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ως «ένα άριστα καταστρωμένο έγκλημα γενοκτονίας».

Ο κ. Σαλτιέλ σημείωσε ότι η Ευρώπη διανύει και πάλι μία από τις δυσκολότερες περιόδους της, λόγω της εξάπλωσης του φανατισμού, του φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας, της αύξησης των αντισημιτικών επεισοδίων, και της ανόδου νεοναζιστικών κομμάτων, τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα για να αντιπαλέψουμε τις απειλές, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, αλλά και το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων. Τόνισε δε, τη σημασία του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, που θα ξεναγηθεί στον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο. Τέλος, ο κ. Σαλτιέλ έκανε ειδική μνεία στη Λάρισα, τα προγράμματα που προωθεί η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τη συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας και τη συμμετοχή των μαθητών, που αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΙΚΛ ανέφερε ότι το Ολοκαύτωμα είναι το πιο αποκρουστικό έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς, στάθηκε ιδιαίτερα όμως στο γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο και την Ευρώπη κάνουν την εμφάνισή τους νεοναζιστικά μορφώματα, ενώ ακραία κόμματα ανέρχονται στην εξουσία ή αυξάνουν επικίνδυνα τα ποσοστά τους. Ο κ. Μώρις Μαγρίζος τόνισε ότι μοναδική ασπίδα απέναντι στον ρατσισμό είναι ο ανθρωπισμός και μοναδικός τρόπος να ενεργοποιηθεί αυτή η ασπίδα είναι η παιδεία, λέγοντας ότι η λύση για να πάψουμε πια να μεγαλώνουμε ρατσιστές, βρίσκεται μέσα στα σχολεία. Γι’ αυτό και κάλεσε τους παρευρισκόμενους, αλλά και όλους τους Λαρισαίους να τιμήσουν τη σημερινή εκδήλωση, με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Λάρισας, που θα πραγματοποιηθεί στο ΔΩΛ, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας.

«Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Στη συγκινητική της εισήγηση, η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, μίλησε για όλες τις συγγνώμες που πρέπει να ζητήσουν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του «απόλυτου κακού» του 20ού αιώνα, όσοι στήριξαν το τερατώδες ιδεολογικό αφήγημα του Τρίτου Ράιχ, όσοι αδιαφόρησαν ή δεν βοήθησαν ενώ μπορούσαν. Μίλησε όμως και για την προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς, που στην καθημερινότητά του, από την εκκλησία, το σχολείο, τη δουλειά ή τις παρέες να μην ξεχνάμε αυτές μαύρες ημέρες, να αντιδρούμε στα φαινόμενα ρατσισμού, να παρεμβαίνουμε στα αντισημιτικά σχόλια, να μην κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην αλήθεια, να μαθαίνουμε στα παιδιά τι ακριβώς είναι το Ολοκαύτωμα και την ανάγκη να ζητήσουμε με τη σειρά μας όλοι συγγνώμη και να δείξουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας στον λαό που υπέφερε πολλά στο διάβα χιλιετιών αλλά είναι εδώ σε πείσμα των εχθρών και των διωκτών του.

Η εκδήλωση, που συντόνιζε η φιλόλογος Βασιλική Μάνδαλου, πλαισιώθηκε μουσικά από τη σολίστ λυρικής σκηνής – σοπράνο και musical performer Μαργαρίτα Τσουκαρέλα που ερμήνευσε το ομώνυμο τραγούδι από την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», τον ψαλμό Shir La Ma alot και το παραδοσιακό εβραϊκό τραγούδι Shalom Aleichem.

Στεφάνια κατατέθηκαν από τους εξής φορείς: Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, Ένοπλες Δυνάμεις, Δήμος Λαρισαίων, ΓΕΠΑΔ, Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Γενικό Προξενείο της Γερμανίας, Γαλλική Πρεσβεία, Καθολική Εκκλησία Λάρισας, Δήμος Ελασσόνας, Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος, οι Ισραηλιτικές Κοινότητες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Λάρισας, Ροταριανός Όμιλος Ανατολικής Λάρισας, Εβραϊκή Νεολαία Ελλάδας, ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Οικολογική Θεσσαλία και παιδιά της ΙΚΛ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Χρ. Κέλλας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημ. Τάχος, ο Αρχηγός Τ.Α. υποπτέραρχος Γιώργος Μπλιούμης, ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ Δημ. Γατσουνιάς, ο διοικητής ΠΥ Περιφέρειας Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Αχ. Τζιοβάρας, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας Βάλτερ Στέχελ, η εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας Χρύσα Βουλγαράκη, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νικολέττα Μπασδέκη, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, κ.ά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα με θέμα: «Εβραίοι νέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας. Τα κρυμμένα παιδιά. Νέοι Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση. Τα παιδιά των στρατοπέδων». Στην εκδήλωση συμμετέχουν: * 8ο ΓΕΛ Λάρισας με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Καρδά Ισιδώρα, κ. Κοέν Αβραάμ, * 3ο Γυμνάσιο Λάρισας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Πουλαράκη Αικατερίνη, * 5ο Γυμνάσιο Λάρισας με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Δεληζώνα Ζωή, κ. Γούλα Ζωή, κ. Κανάκη Βικτωρία, * Δημοτικό και Γυμνάσιο Σχολής Καραβάνα με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Παπακωστούλη Ελένη, κ. Γκοτζαμάνη Ελευθερία, κ. Παρλάντζα Παρασκευή. Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Ηρώ Οικονομάκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β’/βάθμιας και παρουσιάζει η κ. Ζωή Δεληζώνα, διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Λάρισας.

Στις 11:30 στην πλατεία Άννας Φρανκ (οδός Ερυθρού Σταυρού – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας) θα γίνει κατάθεση στεφάνων από σχολεία της Λάρισας στην αναθηματική στήλη της Άννας Φρανκ, στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος.

Παναγιώτα Φούντα

Gallery άρθρου

Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-1.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-2.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-3.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-4.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-5.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-6.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-7.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-8.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-9.jpg
Article-Asvesti_i_mnimi_tou_olokaytwmatos-10.jpg

Πηγή: Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ