ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος χαιρετίζει την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για την υιοθέτηση του ορισμού του αντισημιτισμού από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά την ομιλία του  στην τελετή απονομής του τίτλου των Δικαίων των Εθνών που έγινε στις 11.2.2019 στο Κολλέγιο Αθηνών, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και της Πρεσβείας του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων για τις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων και πρωτοβουλιών της σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, υιοθετεί τον ορισμό εργασίας για τον αντισημιτισμό όπως αυτός διαμορφώθηκε, με την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2016 της Ολομέλειας του Διεθνούς Συνασπισμού Μνήμης του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA).

Υπενθυμίζεται ότι με το αρ. Β8-0383/2017 Ψήφισμα σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού [2017/2692 (RSP)], το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων: «[…] καλεί τα κράτη μέλη και τα όργανα και τους φορείς της Ένωσης να υιοθετήσουν και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τον ορισμό εργασίας που χρησιμοποιεί ο Διεθνής Συνασπισμός Μνήμης του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA)».

Χαιρετίζουμε επίσης τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος σημείωσε «την ιστορική σημασία της υιοθέτησης του ορισμού εργασίας για τον αντισημιτισμό και την ιδιαίτερη τιμή που επιφυλάχθηκε στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να είναι η πρώτη Γενική Γραμματεία που το πράττει».

Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του ορισμού συμβάλλει αποφασιστικά στην κατανόηση του  αντισημιτισμού ως φαινομένου που απειλεί τις αξίες της δημοκρατίας.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού είναι αγώνας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, αγώνας για την ανοχή στη διαφορετικότητα, αγώνας για την ίδια τη δημοκρατία. Διότι η «στοχοποίηση» ξεκινάει εναντίον των Εβραίων, αλλά δεν τελειώνει στους Εβραίους. Οι ναζί όταν εκτελούσαν το σχέδιο εξόντωσης του Εβραϊκού λαού, των ομοφυλοφίλων, των Ρομά και των «άλλων διαφορετικών», επιδίωξή τους ήταν να εξοντώσουν την ίδια τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και την ελευθερία.

Ο στόχος πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό και στη μισαλλοδοξία.  

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2019

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ