ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ ΗΛΙΑ ΣΑΜΠΕΤΑΪ

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΡΑΒΒΙΝΟΥ ΗΛΙΑ ΣΑΜΠΕΤΑΪ

Εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ το νέο πόνημα του Ραββίνου Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι, με τίτλο ΣΤΟΧΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΣΙΝΤΟΥΡ. Το Προσευχολόγιο της Συναγωγής

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα, «το παρόν πόνημα αφιερώνεται στις νεότερες γενεές Ιουδαίων που επιθυμούν να εντρυφήσουν στο τελετουργικό της Συναγωγής και σε όσους επιζητούν να γνωρίσουν τον Ιουδαϊκό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ουράνιο Πατέρα μας.»

Παραθέτουμε απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου:

Μέσα από τις σελίδες του Σιντούρ αναδύεται Ιστορία τεσσάρων και πλέον χιλιετιών. Οι Ιουδαίοι είμαστε απόγονοι του Αβραάμ, ο οποίος στο κάλεσμα του Ύψιστου απάντησε: Ορίστε – εδώ είμαι! Είμαστε κληρονόμοι των Φυλών του Ισραήλ που απελευθερώθηκαν από τη δουλεία της Αιγύπτου, που πορεύτηκαν υπό τον Μωυσή στην έρημο και στρατοπέδευσαν στους πρόποδες του Όρους Σινά για να ακούσουν το κοσμοϊστορικό διάγγελμα για την Τορά. Υπήρξαμε αποδέκτες των κηρυγμάτων των Προφητών και μαθητές των Νομοδιδασκάλων του Ταλμούδ, των Ποιητών και Φιλοσόφων της Σεφαράδ. Γιορτάσαμε το χάραμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, όμως λίγο αργότερα υποστήκαμε το λιντσάρισμα των Ψευδοεπιστημόνων προαγωγών περί ανωτερότητας της Άριας Φυλής. Ως Έλληνες Ιουδαίοι είμαστε απόγονοι την γηγενών Ρωμανιωτών και των ισπανόφωνων Σεφαραδιτών. Είμαστε η οικογένεια των αθώων και αγίων Θυμάτων της Σοά∙ είμαστε οι συγγενείς των Επιζησάντων του Ναζιστικού Ολέθρου – αδέλφια, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Είμαστε αδέλφια της οικογένειας των Σκαπανέων: Χαλουτσίμ, που αγωνίσθηκαν για την αναγέννηση της σύγχρονής Εβραϊκής Εστίας – του Κράτους Ισραήλ.

Περιγραφή από το εσώφυλλο του βιβλίου:

Το Προσευχολόγιο της Συναγωγής – Σιντούρ, έργο μοναδικής αξίας της ιουδαϊκής παράδοσης, αποτελεί απόσταγμα της σοφίας και της αρετής πνευματικών προσώπων που έδρασαν σε διαφορετικούς τόπους για περισσότερες από τέσσερις χιλιετίες. Από γενιά σε γενιά μεταβιβάζονταν τα χειρόγραφα κείμενα των προσευχών, ως ακριβά οικογενειακά θρησκευτικά κειμήλια, και έτσι συγκροτήθηκαν σταδιακά τα πρώτα ολοκληρωμένα προσευχολόγια. Κεντρικό άξονα μελέτης του ραββίνου Ηλία Σαμπετάι συνιστούν οι τρεις ημερήσιες θεσμοθετημένες προσευχές, Τεφιλότ: Σαχρίτ-πρωινή, Μινχά-απογευματινή, Αρβίτ-βραδινή. Ωστόσο, ο αναγνώστης θα γοητευτεί και από τα αναρίθμητα Βιβλικά κείμενα που αποτυπώνουν τον Λόγο του Θεού για την ισραηλιτική κοινότητα, την οικοδόμηση του Βασιλείου Του επί γης, την αρμονική συμβίωση όλων των λαών της οικουμένης με δικαιοσύνη και αγάπη. Σε μια χρονική περίοδο που τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητα φωτός προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, ένας κόσμος πίστης και ηθικής ακεραιότητας αποτελεί ζητούμενο των καιρών, και η ιουδαϊκή παράδοση σίγουρα έχει πολλά και πραγματικά αξιόλογα να μας διδάξει. 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ