ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – 2018

ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – 2018

 

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

IMGL0479-e1517944877296.jpg
IMGL0361-e1517944489576.jpg
IMGL0393-e1517944762904.jpg

Δεκάδες στεφάνια μνήμης και τιμής βρίσκονται ακουμπισμένα με ευλάβεια στο Μνημείο της πόλης μας για τα αδικοχαμένα θύματα του Ολοκαυτώματος, ενώ οι πένθιμοι εβραϊκοί ψαλμοί και τα συγκινητικά λόγια του Ραβίνου Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι ηχούν ακόμα στα αυτιά των προσκεκλημένων, καθώς περνούν από την Πλατεία Εβραίων στον ιερό χώρο της Συναγωγής. Τους υποδέχεται η συγκλονιστική φωνή της Λαρισαίας σοπράνο, Μαργαρίτας Τσουκαρέλα, που ερμηνεύει το τραγούδι από την εμβληματική ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ» φορτίζοντας συγκινησιακά την ατμόσφαιρα από την έναρξη της τελετής.

IMGL0486-e1517944997882.jpg
IMGL0487-e1517945131816.jpg
IMGL0501-e1517945259632.jpg

Στη συνέχεια, καλούνται διαδοχικά στο βήμα οι διοργανωτές των εκδηλώσεων για τους χαιρετισμούς τους.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ως την πιο μαύρη σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, και τόνισε ότι οφείλουμε να θυμόμαστε τα εκατομμύρια θυμάτων, αλλά και τις πράξεις γενναιότητας και καλοσύνης των ανθρώπων που βοήθησαν στη διάσωση των διωκόμενων Εβραίων, καθώς και ότι πρέπει καθημερινά να καταδικάζουμε τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, κάλεσε τους παριστάμενους «να αποτίσουν φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που δολοφονήθηκαν με βάναυσο τρόπο, όχι για κάτι που έκαναν αλλά για αυτό που ήταν» επισημαίνοντας στη συνέχεια: «Τα φαντάσματα του παρελθόντος και η δηλητηριώδης σκέψη όσων κηρύττουν τον ακραίο εθνικισμό, εκμεταλλευόμενοι τα πατριωτικά αισθήματα πολλών συμπατριωτών μας, πρέπει να μπουν και πάλι στο σεντούκι των θλιβερών αναμνήσεων.» Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε ότι, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα, εξετάζεται η προοπτική να τιμηθούν οι Λαρισαίοι που βοήθησαν τους Εβραίους της πόλης να γλιτώσουν από την καταδιωκτική μανία των Ναζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΠ.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ, δήλωσε συγκινημένος για την παρουσία του στη Λάρισα, μια πόλη στην οποία, όπως είπε, οι ομόθρησκοί του έζησαν πάντα με τους συντοπίτες τους σε κλίμα αδελφοσύνης και προσπάθειας για το κοινό καλό, σε μία πόλη όπου δεν υπήρξε διαχωρισμός σε θέματα θρησκευτικών, εθνικών ή φυλετικών διαφορών.

Ο κ. Σαλτιέλ σημείωσε ότι η Ευρώπη διανύει και πάλι μία από τις δυσκολότερες περιόδους της, λόγω της εξάπλωσης του φανατισμού και της τρομοκρατίας, τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα για να αντιπαλέψουμε τις απειλές, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, αλλά και το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων, ενώ τόνισε και τη σημασία του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Τέλος έκανε ειδική μνεία στη Λάρισα και στα προγράμματα που προωθεί η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με τη συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας και τη συμμετοχή των μαθητών, που αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ, ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΙΚΛ, Μώρις Μαγρίζος, ανέφερε ότι μοναδική ασπίδα απέναντι στον ρατσισμό είναι ο ανθρωπισμός και μοναδικός τρόπος να ενεργοποιηθεί αυτή η ασπίδα είναι η παιδεία, τονίζοντας «η λύση για να πάψουμε πια να μεγαλώνουμε ρατσιστές, βρίσκεται μέσα στα σχολεία μας!» Γι’ αυτό και κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να τιμήσουν τη θεσμοθετημένη πλέον εκδήλωση της επόμενης ημέρας, στο Δημοτικό Ωδείο, με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Λάρισας. Επισήμανε δε ότι τα παιδιά αυτά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας και ότι εμείς έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τα φυτώρια που θα δώσουν συνειδητοποιημένους, σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΙΚΛ, ΜΩΡΙΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ

Στη συνέχεια η φιλόλογος Βασιλική Μάνδαλου, που συντόνισε με ιδιαίτερη ευαισθησία την εκδήλωση, αναφέρθηκε στους ομήρους των στρατοπέδων που επέστρεψαν και «κατάφεραν παρά τα βασανιστήρια και το βάρος της μνήμης και της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούν καρτερικά, να διατηρήσουν την αγνότητα της ψυχής τους και την αξιοπρέπειά τους. Ανέθρεψαν παιδιά κι εγγόνια χωρίς μίσος και φοβικές προκαταλήψεις, όμως… όρκισαν τους απογόνους τους να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ… Απέδειξαν ότι υπάρχει μεγαλείο ψυχής και ότι όποιος το κατέχει, μπορεί να νικήσει κι ας είναι άοπλος…»

Και κάλεσε τη μοναδική εν ζωή Λαρισαία επιζήσασα των στρατοπέδων, κα Νάκη Μπέγα, για το άναμμα των κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

IMGL0558-e1517945890191.jpg
IMGL0554-e1517946019348.jpg
IMGL0563-e1517946187280.jpg

Όρθιοι, σιωπηλοί και δακρυσμένοι όλοι παρακολούθησαν αυτήν την συμβολική τελετουργία, ενώ συγχρόνως η Μαργαρίτα Τσουκαρέλα κορύφωσε τη συγκίνηση αποδίδοντας σπαρακτικά τον εβραϊκό ψαλμό “Shir La Ma’alot”

Ακολούθησε στο βήμα η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία, με τη γνωστή της αμεσότητα και τον όσο πρέπει «αιχμηρό» λόγο της, έχτισε, όπως είπε χαρακτηριστικά, μια καθηλωτική ομιλία γύρω από τη λέξη ΣΥΓΝΩΜΗ. Μίλησε με θάρρος για όλες τις συγνώμες που πρέπει να ζητήσουν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του «απόλυτου κακού» του 20ού αιώνα, όσοι στήριξαν το τερατώδες ιδεολογικό αφήγημα του Τρίτου Ράιχ, όσοι αδιαφόρησαν ή δεν βοήθησαν ενώ μπορούσαν. Κυρίως όμως μίλησε για την προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς και εξήγησε γιατί πρέπει και όλοι εμείς σήμερα να ζητούμε καθημερινά συγνώμη, στις εκκλησίες, στα σχολεία, στις δικαστικές αίθουσες, στις αίθουσες σύνταξης, στις δουλειές και στις παρέες μας. Συγνώμη για το αντισημιτικό μίσος που καλλιεργήθηκε επί αιώνες και έγινε το γόνιμο έδαφος πάνω στο οποίο κάρπισε ο ναζισμός, για το απαράδεκτο κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα, για τη δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται πάντα, για τα ρατσιστικά στερεότυπα που αναπαράγουμε ελαφρά τη καρδία, για το ότι δεν αντιδρούμε, δεν παρεμβαίνουμε, δεν καταδικάζουμε κάθε φαινόμενο μισαλλοδοξίας…

«Μια συγνώμη πρέπει να ειπωθεί ψιθυριστά» κατέληξε η κα Πυργιώτη «από σεβασμό και αγάπη στον λαό, που υπέφερε πολλά στο διάβα των χιλιετιών, αλλά είναι εδώ σε πείσμα των εχθρών και των διωκτών του»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΠΥΡΓΙΩΤΗ

Η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή για ΕΙΡΗΝΗ, με τα όμορφα λόγια της κας Μάνδαλου «Ειρήνη σε σας, Ειρήνη προερχόμενη από την Παλάμη του Θεού της Μνημοσύνης, Ειρήνη ας έλθει σε όλους μας που δεν ξεχνούμε…» και τη μυσταγωγία που πρόσφερε η κα Τσουκαρέλα με τη συναρπαστική ερμηνεία της στο παραδοσιακό εβραϊκό τραγούδι Shalom Aleichem (Ειρήνη σε σας).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΛΙΣΤ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ -ΣΟΠΡΑΝΟ ΚΑΙ MUSICAL PERFORMER MARGARITA TSOUKARELAS

 

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Οι ειδικές εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος για τα σχολεία, έχουν γίνει πλέον θεσμός στην πόλη της Λάρισας και κάθε χρόνο περισσότερα σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν αλλά και προσέρχονται για να παρακολουθήσουν. Έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο, την οποία συντόνισε η κ. Ηρώ Οικονομάκη, υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Ισραηλιτική Κοινότητα, και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

DOL-2.jpg
DOL-1.jpg

Αρχικά απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Χρήστος Ντάμπλιας, εκπροσωπώντας την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, ο κ. Ιωάννης Καψάλης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και ο κ. Σωτήρης Βούλγαρης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Στη συνέχεια η κ. Ζωή Δεληζώνα, διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, παρουσίασε την εκδήλωση, εξηγώντας παράλληλα με ποιον τρόπο προσέγγισαν οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές τους το φετινό αφιέρωμα, που είχε ως θέμα «Εβραίοι Νέοι στη δίνη της κατοχικής Ελλάδας»

Κι έπειτα πήραν τον λόγο τα παιδιά: Το 3ο Γυμνάσιο και η Σχολή Καραβάνα επέλεξαν κείμενα και τραγούδια με τη χορωδία τους για να βροντοφωνάξουν μηνύματα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Το 8ου Λύκειο και το 5ο Γυμνάσιο παρουσίασαν κείμενα, φωτογραφικά ντοκουμέντα και θεατρικά δρώμενα, εμπνευσμένα από προσωπικές μαρτυρίες Λαρισαίων Εβραίων που είχαν μελετήσει. Οι μαθητές απέδωσαν με πάθος τις ιστορίες κρυμμένων παιδιών της κατοχής (Ισαάκ Μιζάν, Λιλή Κοέν, Νάκη Φάις) νέων που εντάχθηκαν στην Αντίσταση (Εσδρά Δ. Μωυσή, Εσδρά Β.Μωυσή) και κοριτσιών που έζησαν τον εφιάλτη των στρατοπέδων συγκέντρωσης (Νάκη Μπέγα, Ντούκα Μωυσή) Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν δύο μαθήτριες του 8ου Λυκείου, που υποδύθηκαν την κα Νάκη Μπέγα και την κα Λιλή Κοέν, στο τέλος του θεατρικού τους, κάλεσαν τις δύο ηλικιωμένες πλέον κυρίες, που ήταν παρούσες, να ανεβούν στη σκηνή και συγκινημένες τις αγκάλιασαν και τους πρόσφεραν λουλούδια..

Η εκδήλωση έκλεισε με τους μικρότερους Εβραίους μαθητές της Σχολής Καραβάνα, που παρουσίασαν την ιστορία των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας και μετά χόρεψαν μαζί με τους συμμαθητές τους έναν χαρούμενο παραδοσιακό εβραϊκό χορό, δίνοντας μήνυμα αδελφοσύνης και ελπίδας.

Anna-Frank-plakat.jpg
Anna-Frank-26.1.8.jpg

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στο Ωδείο, τα παιδιά κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Άννας Φρανκ και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της μικρής Εβραιοπούλας στη μνήμη του 1,5 εκατ. παιδιών – θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια, ακολούθησε δρώμενο, κατά το οποίο οι μαθητές κατά ομάδες αποτύπωσαν σε μεγάλα χαρτιά τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν μέσα από τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ