ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ – ΗΜΕΡΑ ΕΞΙΛΑΣΜΟΥ

ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ – ΗΜΕΡΑ ΕΞΙΛΑΣΜΟΥ

Δέκα ημέρες μετά το Ρως Ασσανά, στις 10 του μηνός Τισρί, είναι η ιερότερη ημέρα του εβραϊκού εορτολογίου, η Ημέρα του Εξιλασμού «Γιομ Κιπούρ». Ημέρα αυστηρά μη εργάσιμη, αφιερωμένη στην μεταμέλεια, την προσευχή και την επίκληση στη μεγαλοσύνη του Θεού, ώστε να σφραγίσει για μας και τους αγαπημένους μας μια καλή απόφαση για την επόμενη χρονιά.

Το πρωί της παραμονής στα σπίτια της Λάρισας ετοιμάζεται ένα ποτήρι με λάδι, μέσα στο οποίο κοιτάζονται με τη σειρά όλα τα μέλη της οικογένειας μέχρι να δουν το είδωλό τους. Είναι η ώρα που ζητούν συγγνώμη ο ένας από τον άλλον και εύχονται μια καλή νέα χρονιά. Στη συνέχεια το λάδι προσφέρεται στη Συναγωγή από τις γυναίκες που ανάβουν με αυτό ένα καντηλάκι.

Το ίδιο βράδυ και πριν ο ήλιος δύσει οι οικογένειες συγκεντρώνονται στο τραπέζι για ένα πλούσιο γεύμα. Αμέσως μετά αρχίζει η νηστεία («ταανίτ») που θα διαρκέσει για 25 περίπου ώρες, δηλαδή μέχρι τη δύση της επόμενης ημέρας, κατά την οποία δεν επιτρέπεται να φάμε και να πιούμε τίποτα απολύτως. Ο σκοπός της είναι η ταπείνωση των ψυχών και η μη ενασχόλησή μας με τίποτα ταπεινό καθόλη τη διάρκεια της γιορτής, παρά μόνο με την επικοινωνία μας με τον Θεό.

Η επικοινωνία αυτή θα συντελεστεί στη Συναγωγή, όπου το Κιπούρ αισθάνονται την ανάγκη να προσέλθουν όλοι οι Εβραίοι, ακόμα και όσοι δεν συμμετέχουν σε καμία άλλη λειτουργία στη διάρκεια της χρονιάς. Με προσευχές μελωδικότατες και κατανυκτικούς ψαλμούς επαναλαμβάνονται όλη την ημέρα οι παρακλήσεις προς τον Θεό για παραγραφή των υποσχέσεων που δώσαμε και δεν κρατήσαμε και για συγχώρεση των σφαλμάτων μας. Χαρακτηριστικό είναι πως το Γιομ Κιπούρ ζητούμε συγγνώμη για τα αμαρτήματά μας απέναντι στον Θεό και όχι απέναντι στους ανθρώπους. Αν πιστεύουμε ότι έχουμε βλάψει και αδικήσει κάποιον άνθρωπο, πρέπει να ζητήσουμε και να πάρουμε τη συγχώρεσή του πριν από την ημέρα αυτή και κατόπιν να απευθυνθούμε στον Ύψιστο.

Η βραδυνή λειτουργία του Κιπούρ, που λέγεται «Νεϊλά» (δηλ. κλείσιμο, σφράγισμα) τελειώνει με το σάλπισμα του σοφάρ και την ανταλλαγή ευχών στο προαύλιο της Συναγωγής, ενώ οι γυναίκες πηγαίνουν γρήγορα στο σπίτι για να ζεστάνουν το γεύμα που θα απολαύσει η οικογένεια μετά από την ολοήμερη νηστεία, η οποία θα «κοπεί» με ένα σπιτικό γλυκό. Παλαιότερα, μετά το γεύμα συνηθιζόταν να γίνονται επισκέψεις από τους νεότερους στα σπίτια των μεγαλύτερων συγγενών, αλλά αυτό το ωραίο έθιμο έχει δυστυχώς εκλείψει σήμερα.

Ευχόμαστε να ξεκινήσει για όλους μια νέα χρονιά απαλλαγμένη από κάθε παλιό βάρος, μια νέα χρονιά γεμάτη υγεία, κατανόηση, πρόοδο και καλές πράξεις!

 

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία...

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να ακούσουμε νέα σας!!!
Κενταύρων 29, Πλ. Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, 41222, Λάρισα
2410532965
Δε - Πα: 10:00πμ - 14:00μμ